SPRIJIN – Cele mai mari probleme cu care se confruntă refugiații ucraineni în Maramureș

0
314

CARITATE – REFUGIAȚI. Centrul de asistență pentru refugiați din Sighetu Marmației și-a deschis porțile în urmă cu 5 luni pentru a acorda sprijin și ajutor semenilor care fug din calea războiului.

 

„Acesta era locul meu de muncă. Aceasta era școala mea. Aici locuiam” – o doamnă sosită din Harkiv arată pe telefonul mobil poze cu clădiri în ruină. Deși localitatea a fost bombardată masiv în repetate rânduri, ea a încercat să reziste până la terminarea conflictului. În urmă cu o lună însă, pierzând tot, a luat decizia grea de a părăsi orașul natal împreună cu familia și de a începe o nouă viață în România.

 

Pragul Centrului de asistență pentru refugiați situat în Sighetu Marmației pe strada Ioan Mihaly de Apșa nr. 17 este trecut zi de zi de persoane care au avut experiențe similare, care aduc cu ei povești de viață care mai de care mai triste. Unitatea înființată de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Asociația Cunoaște-i Nu Discrimina și-a asumat misiunea de a oferi ajutor și sprijin imediat, dar și pe termen mediu pentru ucrainenii care fug din calea războiului. Catholic Relief Services prin Confederația Caritas România a avut și are un rol important în finanțarea serviciilor oferite de centru.

 

La început, grupul țintă al unității au fost cetățenii ucraineni care se aflau în tranzit și cei care au ales să rămână temporar în Sighetu Marmației. Centrul a încercat să le amelioreze dificultățile întâmpinate prin servicii de informare; mediere către o cazare sigură/autorități competente; copiere și scanare acte; utilizare calculator pentru videochat pentru a păstra legătura cu cei dragi, rămași în Ucraina; spălarea și uscarea rufelor.

 

Conflictul prelungindu-se, tot mai mulți beneficiari au decis să rămână pentru o perioadă mai lungă în România sau chiar să-și întemeieze o nouă viață în țara noastră, astfel paleta serviciilor asigurate s-a diversificat. În prezent, un număr de 30 de familii care locuiesc în Sighetu Marmației sau în localitățile din împrejurime beneficiază de serviciile Centrului de asistență pentru refugiați. Echipei unității s-a alăturat recent și un translator, astfel a fost mult ușurată comunicarea cu beneficiarii.

 

Mulți dintre cei care vin la centru solicită sprijin în găsirea unui loc de muncă. Până la momentul actual, în jur de 20 de cetățeni ucraineni au beneficiat de servicii de consiliere în vederea angajării, din care 3 persoane lucrează și în prezent. Necunoașterea limbii române și a limbii engleze este un impediment serios în ceea ce privește angajarea. Printre beneficiarii centrului sunt și persoane care, în Ucraina, au ocupat funcții importante, iar acum, din cauza lipsei cunoștințelor lingvistice nu-și găsesc de lucru nici în domenii care nu necesită studii superioare.

 

Cele mai căutate locuri de muncă în rândul cetățenilor ucraineni care apelează la serviciile unității sunt cele din industria HoReCa, susține Ioan Fonta, referent al centrului. Faptul că în cazul unor joburi masa de prânz sau chiar mai multe mese pe zi sunt asigurate gratuit, reprezintă un mare avantaj pentru mulți dintre refugiați.

 

Pentru a facilita angajarea, centrul organizează lecții de limba română și de limba engleză. La momentul actual, la orele de limbă participă 3 persoane, dar pentru următoarea sesiune și-au semnalat interesul de a participa 15 persoane, care vor veni în 3 grupuri, de mai multe ori pe săptămână.

 

Problemele cu care cetățenii ucraineni se adresează centrului sunt foarte variate: găsirea unui loc de cazare, căutarea unui loc de muncă, probleme întâmpinate la angajare sau în relația cu angajatorul, tratamente medicale, mediere între beneficiari și AJOFM, ITM, unități medicale, consiliere juridică etc. Indiferent de natură problemei, personalul unității încearcă să găsească cea mai optimă soluție pentru rezolvarea acesteia.

 

Beneficiarilor care nu au niciun venit încă, în funcție de posibilități, unitatea le asigură și sprijin material constând în alimente, produse de igienă personală și de curățenie, îmbrăcăminte și încălțăminte, rechizite școlare și jucării pentru copii, după caz.

 

Centrul de asistență pentru refugiați din Sighetu Marmației dorește să fie în continuare un partener de încredere pentru cetățenii ucraineni stabiliți în municipiu sau în împrejurimea acestuia, adaptând în continuu serviciile oferite nevoilor beneficiarilor săi.

 

Palincas Erika, specialist PR al Asociației Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here