SOLUȚIE – O firmă din Baia Mare, MDV Izolații Tehnice, implementează o soluție ieftină prin care scade consumul de energie cu 40-50%: studiu de caz

3
8275
Dumitru Matei

ENERGIA CEA MAI IEFTINĂ. Explozia prețurilor la energie (la gaz și la energia electrică) a determinat o firmă maramureșeană, MDV Izolații Tehnice SRL, înregistrată în Tăuții de Sus (aparținător de orașul Baia Sprie), specializată pe producția produselor de termoizolații industriale și controlată de antreprenorul băimărean Dumitru Matei, să găsească soluții eficiente într-un timp cât mai scurt de reducere semnificativă a consumului de energie și cu costuri cât mai reduse. Și a găsit-o.

 

O dovedesc lucrările și graficele de consum ale locurilor în care a implementat această soluție, iar această scriere vă prezintă un studiu de caz practic, al modului în care s-a reușit scăderea consumului de energie la o mare firmă de servicii publice, ale cărei spații ocupă o suprafață de 3.700 mp, cu aproape 45% pe an în urma unei investiții (modice) care a fost amortizată după un singur an.

 

 

Inginerul Dumitru Matei (63 de ani), fost viceprimar al municipiului Baia Mare și cel care a salvat actualul producător de roboți din industria auto, Ramira, de la faliment/dispariție (preluând-o în anul 2002), spune că totul a pornit de la un concept, pe care l-a și înregsitrat ca slogan: “Energia cea mai ieftină este cea economisită”.

 

„Ce facem în mod practic? Simplificat, montăm pe turul caloriferelor existente în spațiul contractat niște robineți cu reglare automată, cu capuri termostatice, antivandalizare. Apoi, în urma unei analize făcute cu beneficiarul, le blocăm pe o anumită temperatură, considerată suficientă pentru menținerea confortului termic din spațiul respectiv. Aceste robinete se pot închide de oricine (parțial sau total), dar nu pot fi deschise (adică nu poate fi mărit consumul de energie) decât cu un anumit instrument. Practic, dacă ți-e prea cald, poți să reduci puterea, dar nu poți să o majorezi decât dacă decide beneficiarul/plătitorul. De altfel, periodic, în primele luni de implementare a soluției, este urmărit/monitorizat consumul de energie și sunt făcute reglajele necesare”, a explicat Dumitru Matei.

 

MDV Izolații Tehnice are deja mai multe lucrări efectuate la instituții publice din Maramureș, însă cea mai edificatoare este cea de la Electrica Maramureș, acolo unde soluția a fost implementată pe o suprafață mai mare și încă din luna februarie 2022. “La Electrica, avem datele cele mai elocvente, pentru că a trecut deja un an de implementare și a fost o suprafață mai mare contractată, lucrările fiind executate la birourile și hala din Baia Mare – de pe str. Mihai Eminescu -, precum și la birourile de la Sighetu Marmației, acolo unde încălzirea se face pe centrală electrică, nu pe gaz, însă principiul este identic”, a precizat Matei.

 

“În urma creșterii prețurilor la energie, toate sucursalele firmei Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), implicit și cea din Maramureș, au primit dispoziție de a reduce cheltuielile cu consumul energiei electrice și gazului în toate punctele lucru, birourile și halele… Așa am ajuns la implementarea soluției propuse de firma domnului Matei, care constă din montarea pe turul caloriferelor a unor robineți cu 5 trepte de reglare a consumului. Fiind un consum diferențiat, în funcție de necesități (de pildă, pe holuri, în băi ș.a.m.d. nu este necesară o temperatură similară cu a birourilor), în perioada martie-decembrie 2022 am reușit să scădem consumul de energie cu 44,88% față de aceeași perioadă a anului 2021”, a declarat directorul DEER Sucursala Baia Mare, Florin Vasile Nechita.

 

Antreprenorul Matei a precizat că investiția de la Electrica Baia Mare a fost de circa 52.000 lei. „Am urmărit nu doar reducerea consumului prin eliminarea risipei de energie electrică, ci și realizarea acestui deziderat cu costuri cât mai reduse. La Baia Mare, am gestionat o suprafață de 3.700 mp (hala și birourile), iar la Sighetu Marmației doar birourile. La Baia Mare consumul de energie a scăzut de la 37.328 mc în anul 2021 la 20.574 mc în 2022. Practic a fost o scădere a consumului de 44,88%. Ei și-au amoritzat investiția după 10 luni.

 

Iar la Sighetu Marmației, avem deja centralizate datele pe perioada de sfârșit de toamnă început de iarnă din anul 2022, octombrie-decembrie, când se consumă energie și pentru încălzire. Acolo, încălzirea se face cu energie electrică, nu cu gaz, așa că vă ofer datele privind consumul de energie în kWh: în 2021 s-au consumat în cele 3 luni de analiză 104.222 KWh, iar în 2022, după implementarea soluției noastre, s-au consumat 64.343 kWh. Deci, un consum mai mic cu 38,26%”, a subliniat Matei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Felicitări și multă sănătate Dl. Matei. Ați reușit să salvați o firma mare în Baia Mare în trecut și acum reușiți sa faceți lucruri extrem de benefice pentru cetățeni. Moare (…) când vede cât sunteți de apreciat, iar lui ii canta o firma întreaga acum la plecare VESNICA ODIHNĂ! Să îi trimiteți o coroana și Dumneavoastră pentru ca a făcut foarte mult rău multor oameni! (comentariu moderat – limbaj excesiv)

    • Încercați să setați din centrală o temperatură la suprafețe de mii de mp în instituții, școli, fabrici, cu multe zeci de încăperi și să aveți o temperatură diferită pe încăperi, în funcție de confortul termic dorit. Poate veți avea succes, caz în care se cheamă că ați dirijat diferențiat temperatura cu puterea minții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here