SOLUȚIE – Alți bugetari-șefi amendați pentru nerespectarea hotărârii definitive a instanței de judecată: șefa de la Ambulanță și instituția

2
5598
Ligia Sanda Marinela Micle

DECIZIA CARE A DUS LA AMENDĂ ÎN GRUP. După amendarea a 21 de consilieri locali din Baia Mare cu o sumă semnificativă (care la 26 ianuarie 2023 era de 209.000 lei/persoană) pentru nerespectarea/neaplicarea unei hotărâri judecătorești, a venit și rândul managerului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Maramureș, Ligia Sanda Marinela Micle, dar și a instituției publice.

 

Povestea-i simplă, face parte din ciclul de largă rezonanță publică “Bugetari-șefi amendați pentru că se consideră deasupra legii și nu respectă hotărârile definitive ale instanțelor de judecată”, a fost generată în plină isterie pandemică și a fost desvărșită recent, într-un mod pe care vi-l expunem.

 

Cronologia unui concurs anulat nelegal

 

La 13 noiembrie 2019, SAJ Maramureș a scos la concurs un post de farmacist cu drept de liberă practică pentru farmacia cu circuit închis, a instituției pe perioadă nedeterminată. La concurs s-au înscris 4 farmaciști. La 12 decembrie 2019, conform calendarului anunțat, a avut loc selecția dosarelor de concurs. Toate cele 4 dosare au fost considerate admise în concurs.

 

Patru zile mai târziu, la 16 decembrie 2019, când conform calendarului trebuia să aibă loc prima probă a concursului, proba scrisă, comisia de concurs a SAJ hotărât anularea concursului, pe considerent că la selecția de admitere a dosarelor SAJ nu a respectat propriile prevederi și un Ordin de ministru. Mai exact, au declarat admise dosarele candidaților fără să țină seama de specialitatea specificată în anunțul/regulamentul de concurs, respectiv farmacist cu drept de liberă practică.

 

Ulterior, postul nu a mai fost scos la concurs. În august 2020, una dintre candidatele înscrise în concurs, conf. univ. dr. Simona Conea, cadru didactic la Facultatea de Farmacie a Universității de Vest Vasile Goldiș din Arad (prima facultate de Farmacie privată din România) – care, evident, s-a prezentat la concurs din postura de farmacist, nu de cadru didactic -, a dat în judecată SAJ Maramureș, cerând anularea actului administrativ, semnat de managerul SAJ, Ligia Sanda Marinela Micle, prin care concursul a fost anulat.

 

La 17 noiembrie 2021, instanța (Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș) a pronunțat soluția, admițând cererea, anulând documentul prin care concursul a fost anulat și obligând SAJ Maramureș să reia concursul de la stadiul la care a fost întrerupt. De asemenea, SAJ Maramureș a fost obligat la plata a 30.000 lei daune morale și a sumei de 2.200 lei (cheltuieli de judecată) pentru Conea.

 

La 23 martie 2022, SAJ Maramureș a făcut recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Cluj. La 16 iunie 2022, instanța a scutit SAJ Maramureș de plata daunelor morale, dar a menținut în rest hotărârea instanţei de fond și a obligat SAJ Maramureș să-i mai plătească lui Conea încă 2.000 lei (cheltuieli de judecată). Cu toate acestea, concursul tot nu a fost programat. În consecință, la sfârșit de iulie 2022, Conea a dat din nou în judecată SAJ Maramureș și pe managerul Ligia Micle, cerând amendarea pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti (conform art.24 din Legea nr.554/2004 ).

 

La 29 noiembrie 2022, instanța (Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Maramureș) a aplicat managerului SAJ Maramureș (Ligia Micle) amendă în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie/zi de întârziere, pentru neexecutarea obligaţiei stabilite prin sentinţa din noiembrie 2021, şi anume aceea de reluare a concursului de ocupare a postului vacant de farmacist pe durată nedeterminată de la stadiul la care acesta a fost întrerupt.

 

De asemenea, instanța a obligat SAJ Maramureș să îi plătească lui Conea penalităţi de 500 lei/pe zi de întârziere până la executarea aceleiaşi obligaţii. În plus, Micle și SAJ Maramureș au fost obligați la plata a 1.000 lei (cheltuieli de judecată). Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs (recurs care încă nu a fost înregistrat).

 

UPDATE: În urma publicării articolului, redacția a primit două reacții ale unor persoane implicate în spețele judecătorești prezentate în articol: Simona Conea și Ligia Micle. Iată sinteza acestora: Simona Conea a subliniat că nu s-a prezentat la concurs din postura de cadru didactic universitar, ci în cea de farmacist, fapt care ar trebui clar delimitat, iar faptul că e cadru didactic nu are nicio relevanță în context, cerând ca referirile la instituția de învățământ să fie eliminate din articol, pentru ca aceasta să nu fie asociată în vreun fel cu demersurile sale, pe care le-a realizat în nume personal. Am decis să păstrăm informația, considerând-o relevantă în contextul în care indică suplimentar pregătirea profesională a acesteia.

 

Ligia Micle a precizat că nu a fost parte a comisiei la niciun concurs, implicit nici la acesta, care a fost anulat (și a cărei comisie a fost constituită din „președinta Farmaciștilor din România și alți farmaciști șefi din țară”). Articolul nu sugerează acest aspect, dar am decis publicarea clarificării. Decizia suspendării concursului a fost luată de comisie. Simona Conea „nu avea dreptul să participe la concurs, fiind un post de farmacist simplu, iar ea este farmacist primar” (cum ar veni, n-avea voie că era… supra-calificată). Articolul nu are ca subiect contestarea deciziei anulării concursului, ci nerespectarea unei hotărâri judecătorești definitive care impunea continuarea concursului, decizie care este exclusiv a managerului instituției.

 

Considerăm că precizările sunt total irelevante în contextul subiectului și nu schimbă cu NIMIC datele articolului, însă am decis publicarea sintezelor reacțiilor, sub forma acestor adăugiri, pentru a elimina orice părere preconcepută privind un potențial partizanat. Articolul prezintă exclusiv fapte. Care s-au întâmplat. Exact așa.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Femeia asta suferă de autoritate e mai rau ca in N Korea acolo au niste slugi acolo din comitetul director care nu au studii, habar nu au ce trebuie sa faca.

  2. Domnule Vischi, dar de ce nu faceti o investigatie si despre examenul respectiv? Asa ca o paranteza, o pasarica a soptit ca examenul respectiv a fost anulat pentru ca nu au putut sa il tranteasca sa isi angajeze pila. Dansii s-au trezit cu cel putin o persoana care avea nivelul de cunostinte cu mult peste favorita si de aici si anularea. Pana la urma sa stiti ca au reusit sa isi angajeze omul pe usa din dos, fara examen si azi e mare sef de farmacie. Problema este ca e o mare distanta intre strada Progresului si strada 1 Mai!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here