SOLIDARITATE – ALĂTURI DE UCRAINENI – Cum se implică direct maramureșenii în ajutorarea ucrainenilor invadați de armata Rusiei lui Putin

0
317

ÎN FAȚA RĂZBOIULUI. Pe lângă autoritățile județene și locale și instituțiile statului, 32 de ONG-uri s-au alăturat demersului umanitar de ajutorare concretă a ucrainenilor a căror țară a fost invadată de armata Rusiei, controlată de autocratul Vladimir Putin, într-o acțiune militară fără precedent după cel de-Al Doilea Război Mondial.

 

În Maramureș au fost organizate peste 7.200 de locuri de cazare pentru refugiații de război ucraineni. Au fost deja trimise în Ucraina 3 mașini cu produse sanitare (de la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare, Spitalul Orășenesc Vișeu de Sus și de la Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș), pentru soldații și civilii răniți pe frontul de luptă din Kiev și Donețk. De asemenea, alte 3 mașini cu alimente și 2 mașini cu produse de igienă, haine și produse nealimentare, necesare pentru traiul zilnic, au fost transportate din Maramureș în Ucraina, pentru a veni în ajutorul cetățenilor ucraineni.

 

Ieri au mai fost trimise 3 mașini cu alimente, haine și produse de igienă spre raionul Teceu din regiunea Transcarpatia, înfrățită cu județul Maramureș, iar astăzi vor mai fi trimise încă 6 mașini încărcate cu cele necesare pentru traiul zilnic.

 

Sute de voluntari stau la granița de la Sighetu Marmației și oferă refugiaților ajutor. Numeroase firme din județ și-au exprimat disponibilitatea de a le oferi refugiaților ucraineni servicii gratuite (restaurante, unități de cazare, farmacii, unități spitalicești etc.). Extrem de mulți oameni simpli și-au oferit locuințele pentru a caza refugiați.

 

În județ s-au înființat mai multe centre de colectare a ajutoarelor pentru cei forțați să-și părăsească locuințele și țara de războiul declanșat din ordinul direct al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Iată adresele câtorva dintre centrele comunicate oficial și gestionate de autoritățile județene și locale:

 

  • Baia Mare: în incinta Casei Armatei din Baia Mare (str. Hortensiei nr. 1, tel. 0755.793869, deschis în intervalul orar 11.00-18.00) – primește haine, pături, saci de dormit, perne, produse de igienă, materiale sanitare și medicamente,;
  • Baia Mare: Serviciul de Ajutor Maltez România (strada Progresului nr. 17B, tel. 0755.793869, deschis în intervalul orar 11.00-18.00) – primește alimente neperisabile;
  • Baia Mare: fostul sediu Asirom (str. Culturii nr. 9, Asociația AMU între orele 9.00-16.00, Asociația AMU) – se primesc alimente neperisabile, produse de igienă, medicamente de primă necesitate, haine, apă, pături, lenjerie de pat, pilote, jucării, lapte praf sau orice bunuri considerați a fi folositoare refugiaților.
  • Sighetu Marmației: în depozitul Alphastone (str. Vasile Alecsandri nr. 12-14, deschis în intervalul orar 10.00-18.00) – primește alimente neperisabile.

În fiecare zi, Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Maramației – Solotvino este tranzitat de peste 1.000 de persoane, majoritatea fiind mame cu copii.

 

* Foto: @CJ Maramureș

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here