ȘMECHERIE LA JUDEȚEANA DE PARTID – Firma de drumuri a administrației județene externalizeză deszăpezirea și vrea să plătească… o treime din cât primea ea de la județ când o executa

1
3821

DESZĂPEZIRE – MARAMUREȘ. Drumuri și Poduri SA, firma Consiliului Județean Maramureș, condusă de pesedistul Emil Marinescu (în foto), a introdus în licitație publică serviciul de deszăpezire pentru iarna 2022-2023, împărțind tronsoanele de care răspunde în 24 de loturi și estimând că va scăpa de acest serviciu plătind circa 1,2 milioane de lei (exact: 1.203.476,75 lei, sumă care include TVA).

 

Este prima iarnă în care firma de drumuri a CJ Maramureș, constituită tocmai pentru întreținerea drumurilor județene (pe tot parcursul anului, implicit și iarna) și care are pe statul de plată peste 200 de salariați, externalizează aproape în totalitate cel mai dificil serviciu: deszăpezirea.

 

Practic, cele 24 de loturi scoase la licitație însumează 423,2 kilometri, adică aproximativ 70% din drumurile județene care rămân deschise pe perioada iernii (circa 600 de kilometri din cei 787 de kilometri cât măsoară rețeaua de drumuri județene în Maramureș). Evident, au fost scoase la licitație cele mai incomode porțiuni.

 

Motivația oficială a acestei decizii este că, după atâtea investiții de sute de milioane de lei în dotări, făcute din pușculița județului, și după prestarea atâtor zeci de ani de serviciu de tip monopol, Drumuri și Poduri SA… nu are suficiente utilaje specifice deszăpezirii pentru a asigura/acoperi “desfășurarea traficului rutier în condiții de siguranță și confort deplin, precum și pentru conservarea patrimoniului rutier”.

 

Durata contractelor de deszăpezire este de 120 de zile de la semnare (circa 4 luni) și au valori cuprinse între 22.000 lei și 68.000 lei, exceptând cele două loturi din zona Cavnic, care sunt estimate la 110.000 lei și 145.750 lei. Firmele contractante ar trebui să efectueze deszăpezirea punând “la bătaie” vehicule și utilaje cu personal deservent calificat (de unde s-ar deduce că județul plătește/pune la dispoziție materialul antiderapant – nisip & sare).

 

Care e șmecheria? Pe lângă prețurile derizorii (de 200-300 lei/oră pentru toate utilajele de deservire impuse prin contract să acționeze în caz de ninsoare), este și o condiție non-sutenabilă economic: că se plătesc doar orele de acționare efectivă. Sigur, dacă s-ar găsi suficienți contractanți care să accepte această condiție ineptă economic ar fi bine pentru bugetul județului, dar rămânem sceptici că sunt atât de mulți antreprenori total inabili economic.

 

La final, o subliniere: Drumuri și Poduri (a cărei cifră de afaceri este susținută în procent covârșitor, de 88%, din pușculița județului) încasa exclusiv pentru serviciul de deszăpezire circa 8 milioane de lei. Iar acum vrea să facă deszăpezirea cu 1,2 milioane de lei plus ce mai decontează pentru vreo 200 de kilometri pe care i-a păstrat pentru a opera în regim propriu (adică vreo 600.000 lei, ar veni calculând procentual) plus achiziția nisipiului și a sării (deși produce și nisip). Adică un total de vreo 3 milioane de lei (cu o marjă pozitivă extrem de generoasă).

 

Practic, strategia șefilor de la Drumuri și Poduri este să aloce 5.000 de lei/kilometru de deszăpezire pe toată iarna, în condițiile în care până acum au spus că au nevoie de 13.300 lei/kilometru de deszăpezire pe toată iarna (și li s-a dat!, din pușculița județului)… Repet, nu-i prost cine cere, însă acest calcul este atât de deficitar economic, încât mi-e că în condițiile acestei strategii rămânem cu deszăpezirea necontractată.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Proștii au uneori impresia că sunt deștepți. Și reciproca e valabilă, dar doar până când deșteptul întâlnește un prost și își conștientizează starea reală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here