SITUAȚIA MOMENTULUI – În Maramureș, zăpadă de 40 de centimetri, sloiuri de gheață pe râuri, ceață

0
315

SINTEZA ZILEI. Observație: mimând că n-avem de ce altceva să ne ocupăm, ne extaziem critic la fiecare acțiune care ne cauzează confortului: ninge, e frig, ceață, vizibilitatea e redusă în circulația auto, râurile îngheață, se mai rup cabluri, cedează rețele electrice, bate vântul… E firesc să fie așa, e iarnă și nu doar la noi se întâmplă evenimente aparte. Nu ne sabotează nimeni. Și nici măcar nu-i o iarnă grea și, spre deosebire de alți ani, cei plătiți să intervină pentru remedierea unor situații neplăcute o fac atât de prompt cât le permite și lor vremea – mențiune pentru cei care ignoră asta: e iarnă și pentru echipele de intervenție.

 

În Maramureș, în acest moment se circulă în condiții de iarnă pe toate sectoarele de drumuri naționale (azi-noapte și dimineața s-au împrăștiat 265 tone sare). Pe DN 18B, în zona Copalnic Mănăștur, din cauza greutății zăpezii s-au rupt cablurile unei firme de comunicații. Responsabilii de drumurile județene deschise circulației informează că pe carosabil e depus strat de zăpadă frământată de 0-2 centimetri. În trafic, vizibilitatea este bună, cu excepția DN 18, în Pasul Prislop, unde între kilometrul 156 și kilometrul 180 vizibilitatea este redusă de ceață la mai puțin de 150 de metri, a anunțat purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului, Dan Bucă.

 

Meteorologic: cerul este acoperit și ninge, se înregistrează temepraturi de -2 grade la Târgu Lăpuș, Cavnic, Ocna Șugatag, Petrova, Vișeu de Sus și Borșa și -1 grad Celsius în Baia Mare, Seini, Baia Sprie și Șomcuta Mare. Vremea rămâne închisă, pe arii extinse se vor semnala precipitați predominant sub forma de ninsoare. Izolat se va depune polei, iar vântul va sufla moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 și 2 grade Celsius, iar cele minime între -4 și -1 grad Celsius. Izolat, în zonele joase se va forma ceață.

 

Grosimea stratului de zăpadă măsoară 40 cm la Firiza și Bicaz, 38 cm în Băiuț, 32 cm în Mara, 30 cm în Baia Sprie, 29 cm în Ulmeni, 27 cm în Bușag, 23 cm în Ocna Șugatag, 18 cm în Baia Mare și pe Valea Vaserului, 17 cm în Sighetu Marmației, 13 cm în Târgu Lăpuș, 11 cm la Vârful Iezer.

 

Debitele cursurilor de apa din județ au înregistrat variații ușoare și s-a format gheață pe malurile râurilor Mara, Botiza, Vaser și Ruscova, iar pe Mara și Iza curg sloiuri. Hidrologii maramureșeni au anunțat că exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here