SIGURANȚĂ – Aeroportul Internațional Maramureș își cumpără autospecială specializată în salvare și stingere de incedii cu 7 milioane de lei

0
487

INVESTIȚIE. Aeroportul Internațional Maramureș a introdus în licitație publică achiziția unei autospeciale specializată în deservirea aeroporturilor în misiuni de salvare și stingere de incedii, estimând că va plăti 7,14 milioane de lei (sumă care include TVA și care este echivalentă cu circa 1,48 milioane de euro).

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 80%, iar garanția extinsă de 20% – garanția minimă este de 2 ani), iar ofertele se primesc până în 20 octombrie 2022.

 

Autospeciala (care este special construită pentru misiunile pe aeroporturi, având atât încărcătură de apă, cât și de amestec spumogen) trebuie să îndeplinească standardele și reglementările europene pentru acest tip de vehicul. Conform normelor aeronautice, operarea cu avioane mari poate fi făcută pe aeroporturile care dețin minim două autospeciale de salvare și stingere a incendiilor.

 

În acest moment, Aeroportul Internațional Maramureș deține două autospeciale, una produsă în anul… 1987, iar cealaltă achiziționată în 2018. Atunci când “bătrâna” autospecială (care are 40 de ani de funcționare) s-a defectat, fiind necesară înlocuirea unor piese, aceasta a fost substituită de o autospecială ISU Maramureș, pentru a nu fi perturbat programul de zbor, însă situația nu este admisă decât în cazuri extreme de autoritatea aeronautică națională.

 

În consecință, s-a luat decizia achiziției unei autospeciale de ultimă generație, din proiectul european cu finanțare nerambursabilă de 103 milioane de lei, prevăzut pentru creșterea gradului de siguranță și securitate a Aeroportului Internațional Maramureș prin achiziționarea de echipamente specifice.

 

* Foto generică

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here