SHERLOCK HOLMES – Primarul Cherecheș: „Știm cine a omorât-o pe fetița de cinci ani: romul Piticu’! Și-a schimbat înfățișarea de la crimă încoace.”

0
2243

EDITORIAL. De foarte mult timp am încetat să mă mir, să mă extaziez – știe naiba, poate-i vârsta, poate am văzut și auzit destule-ntr-un sfert de secol de presă încât asta să-nsemne vreun argument la reacționare. Nu mă miră nici că primarul Cătălin Cherecheș, într-o tentativă de reîncarnare a lui Sherlock Holmes, a anunțat, înaintea polițiștilor, a procurorilor, cine e criminalul de la Cuprom.

 

Pentru că, vedeți dumneavoastră, pe lângă plantatul unui cvadrilion de  lalele într-un singur sens giratoriu, cheltuirea a 255.000 de euro în doar două zile pe paranghelia de oficializare a titulaturii urbei de Capitală a Tineretului din țara asta din care tinerii pleacă, dezgustați, încotro văd cu ochii, Baia Mare mai are un punct pe ordinea de zi a interesului public: crima violentă de la fostul combinat chimic, căreia i-a căzut victimă o fetiță în vârstă de cinci ani.

 

A jucat „la mare”, iar

 

Despre primarul Cherecheș poți să spui multe (ca despre oricine, de altfel), dar nu și că e prost. A simțit vulnerabilitatea și a atacat. „Joci la mare, câștigi la mare. Joci la mic, câștigi la mic”, nu? În toată această stare de nesiguranță, întreținută îndeosebi pe rețeaua de pseudo-socializare a lui Mark Elliot Zuckerberg, Cherecheș rezolvă problema. L-a găsit pe criminalul fetiței, căutat de patru zile de criminaliști, de procurori… Bine, nu l-a găsit el, ci colegii săi din Poliția Locală, „care majoritatea provin din Poliția Națională și care s-au pensionat, dar au condus Serviciul de Investigații Criminale de-a lungul zecilor de ani în acest județ”.

 

Au stat ei așa, adânc aplecați spre rezolvarea acestei probleme și, exasperați că ăștia de la Poliția Română nu fac față, au intervenit. Și-au activat sursele (rețeaua de „sifoane”, formată în cea mai mare parte din foști recidiviști), au făcut portretul-robot al criminalului (bănuiesc că n-a desenat Cherecheș, pentru c-ar fi ieșit ceva mai degrabă robot, decât portret – are obiceiul ăsta de a fircăli mereu câte ceva, nerăbdător, în timp ce discută orice), în fine, gata!, l-au găsit.

 

În principiu e bine, orice ajutor într-o astfel de speță e important. Înainte să ajungem la criminalul descoperit de Cherecheș, să observăm care-s subliminalele pe care le transmite primarul. 1) Și-a făcut un corp de elită care află orice, angajând polițiști și ofițeri din alte structuri retrași din activitate. Deci, e puternic, pentru că are informația. 2) E mai tare decât Poliția Română și Parchetul la un loc. Că află ce vrea înaintea lor. 3) A intuit că e un subiect sensibil din care mai poate stoarce un dram de capital de imagine (nu că i-ar lipsi, dar nici nu-i strică). 4) Dispune de anchete paralele efectuate de angajații săi (ăia de elită, doar nu-i plătește gros aiurea-n tramvai).

 

Deconspirarea criminalului

 

Revenim la criminal: e romul Piticu’, băi!, nu-i falsul popă (ăla era pistă greșită pe care au mușcat-o polițiștii naționali, clar?). Deci e un rom (țigan – explicație necesară aici, să nu creadă slavofilii că-i vorba de un 50 de ml de rom dark label) mic, recidivist, recent eliberat din pușcărie, care („se pare că” :), asta de la presă a-nvățat-o… bun învățăcel!) a comis și-n trecut un viol și locuiește altundeva decât la Cuprom (unde s-a comis crima) și are porecla Piticu’. Dar mai ales… atenție mărită!, “s-a remarcat faptul că și-a și schimbat înfățișarea în ultimele două zile, de la săvârșirea crimei încoace” – sper că asta nu se referă la faptul că s-a tuns, sau s-a bărbierit… Vezi? Vezi ce-nseamnă să fii atent la detalii? Detaliile fac diferența, ce nu-i clar aici?

 

Bine, în mărinimia sa, primarul a transmis „absolut toate detaliile” menite să-l inculpe pe Piticu’ la polițiștii naționali (Serviciului de Investigații Criminale), “așa cum le-am transmis și detalii legate de o bandă de hoți care acționează pe raza județului Maramureș, Satu Mare și Sălaj” – pentru că vedeți, există o strânsă conlucrare între serviciul polițienesc din subordinea primarului (unul de elită) și cel al statului (care nu e atât de inspirat).

 

Să concluzionăm: e Piticu’, arestați-l („Pompier, securea…”, cum zicea Caragiu), ura și la gară! Case closed, vorba lui Șoric de la Neamț. Acum, dacă tot s-a rezolvat așa, „ozonperț”, cazul ăsta cu criminalul, se poate rezolva și ăla cu Parcul industrial? Cu cel mai mare Parc industrial de pe Planeta Pământ? Sunt convins că da… Arestați-l pe Piticu’!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here