SETEA DE PUTERE – Profitând de funcția de președinte al Consiliului Județean, Zetea (PSD) racolează și primarii partenerilor politici ALDE și PMP

0
1358
Laurențiu Batin și Gabriel Zetea

STRATEGIE. Zetea, șeful PSD Maramureș nu comuna din județul Harghita și nici pălinca, acționează politic exclusiv pentru cimentarea funcției administrative pe care a dobândit-o, lucrându-și “pe la spate” chiar și propriii parteneri (PMP și ALDE) pe care i-a atras în coaliții locale sau pe care i-a moștenit în urma înțelegerilor la nivel național.

 

Gabriel Zetea

Devenit președinte al Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea și-a format o majoritate confortabilă în forul deliberativ al județului pupându-se cu toți, mai puțin cu liberalii (care au fost lăsați, de fațadă, în opoziție, poate și pentru că până și Zetea, un tânăr de sorginte și mentalitate neocomunistă, și-a dat seama că totala concordie a rămas în mentalul colectiv ca o pată negativă). Celor de la PMP și de la Coaliția pentru Baia Mare le-a oferit funcțiile de vicepreședinte ai CJ (împușcând doi iepuri cu un singur glonte – rezolvându-și o majoritate confortabilă și ținându-i pe margine pe periculoșii pentru el veterani din propriul partid), iar PER și UDMR au fost gratulați cu posturile bine remunerate în comisiile sau instituțiile din subordinea CJ.

 

Numai că după ce și-a rezolvat funcția și voturile majoritare în CJ Maramureș, Zetea a început raptul politic chiar din curtea partenerilor politici, Doar două exemple astăzi, care vorbesc despre setea (de putere) a lui Zetea: primarul de la PMP din Dragomirești și primarul de la ALDE din Giulești, deja antamați de pesedistul Zetea, rămași în partidele pentru care au candidat doar pentru a-și păstra funcțiile de primari.

 

Cazul Dragomirești

 

Dacă cineva mai crede că Vasile Țiplea, primarul din Dragomirești (localitatea despre care nici prefectul nu mai știe dacă e oraș sau comună), este membru PMP altfel decât de fațadă, poate fi inclus, cu toate argumentele de rigoare, în categoria naivilor.

 

La alegerile locale din 2016, Țiplea a câștigat Primăria Dragomirești din partea PMP. A fost strâns, norocos, de-a dreptul, scorul final indicând doar 14 voturi în plus pentru Țiplea în disputa cu candidatul liberal (Alexa Țicală) și 60 de voturi în plus față de candidatul ALDE (Vasile Cosor). Forul deliberativ al orașului care a decis să devină comună dar a rămas oraș a fost format din 4 consilieri PNL, 3 consilieri PSD, 2 consilieri ALDE, 2 consilieri UNPR și câte un consilier de la PER și PMP.

 

Gabriel Zetea și Vasile Țiplea

Ce a urmat? Deși PSD a pierdut Dragomireștiul, Zetea, lobby-istul șef al PSD, din postura de deținător al cheiței pușculiței județului, a început ofensiva de cooptare a pemepistului în rândurile PSD. Strategia e simplă: îndestularea financiară pe principiul win-win. Adică Zetea dirijează bani de la CJ Maramureș în Dragomirești, Țiplea devine un primar credibil în ochii electoratului (“A făcut ceva!”), cu sponsori recunoscători în viitoarea campanie politică (banii înseamnă lucrări, iar lucrările sunt executate de firme) și cu prima șansă de a fi reales. Zetea câștigă recunoștința primarului, care se cuantifică prin voturi pentru partid, adică pentru el (în contextul păstrării funcției de șef al pușculiței județului).

 

Argumente: un festival folcloric din Dragomirești a avut privilegiul să fie inclus în cele 18 sărbători comunale care au format Programul Cultural Prioritar al Consiliului Județean în anul 2018, fiind finanțat cu cea mai mare sumă (29.000 lei). Tot Dragomirești s-a situat în top 3 la repartizarea banilor din cotele defalcate din unele venituri ale statului pentru “proiecte de infrastructură locală” (în fapt, reabilitări de drumuri comunale) – în acest caz, „halatul” a fost semnificativ: 528.000 de lei. Apoi, 3,5 milioane de lei (prin PNDL 2) pentru alimentarea cu apă.

 

Practic, Țiplea a devenit asumat un primar PSD, doar pe hârtie rămânând PMP, fapt recunoscut pentru 2mnews inclusiv de președintele filialei județene a Mișcării Populare, Lucian Morar: „El nu mai e la PMP, ci la PSD”.

 

Cazul Giulești

 

Alt primar antamat de Zetea pentru PSD de la partenerii politici este cel din Giulești. La alegerile locale din 2016, Laurențiu Batin (ALDE) a câștigat tot la limită, ca și Țiplea, învingându-l pe fostul primar, Gheorghe Bedeoan (PSD), cu 23 de voturi. După aceeași strategie ca și la Dragomirești, Zetea a acționat pentru antamarea lui Batin. Sistem win-win, banii etc.

 

Și Batin a beneficiat, pentru Giulești, desigur, de finanțări semnificative prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, chiar la începutul lunii trecute semnând, ca și ceilalți primari pesediști și cei curtați și antamați de PSD, în prezența mahărului suprem din județ, Gabriel Valer Zetea contracte de 17 milioane de lei pentru canalizarea din satele Berbești și Ferești.

 

Sigur, Zetea l-a periat pe Batin (“Un primar nou și destoinic are comuna Giulești”, care „a venit la Primăria Giulești cu gândul de a aduce o schimbare în bine pentru locuitorii comunei”, „la Giulești am găsit un primar serios și (…) am găsit deschidere și transparență”), Batin și-a făcut poza de grup cu Zetea, râzând, și i-a dăruit o statuie. Ceva mai încolo (în timp), i-a mai dăruit ceva, o critică vehementă asupra președintelui ALDE Maramureș, Cornelia Negruț, pe care a atacat-o chiar în ultima ședință a biroului județean, probabil în speranța că va fi dat afară din partid pentru a se înrola și pe față în PSD-ul iubit și care, uite, câți bani îi dă să facă lucruri miraculoase în comună.

 

Concluzie

 

Dacă conducerile celorlalte partide politice din Maramureș (în afară de deja trădații ALDE și PMP) zâmbesc acum, ar fi bine să n-o mai facă. Zetea lucrează pentru atragerea tuturor primarilor nepesediști. Metodic și direct. Unii dintre cei momiți de Zetea în PSD mi-au mărturisit că nu trec la PSD, dar că trebuie să te faci frate și cu dracu până treci punte, alții au spus că se mai gândesc, că n-au nicio altă șansă dacă vor să și facă ceva în mandatul de primar. Iar fără bani, nu pot face nimic. Și banii se acordă eminamente politic într-o democrație politică de sorginte teleormăneană după care este condusă acum această țară.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here