SENTINȚĂ – Polițist maramureșean, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare: a fost deja eliberat din Penitenciarul Gherla

0
1434

POLIȚIST CONDAMNAT CU SUSPENDARE. Agentul de poliție Sergiu Alex Siladi (25 de ani) de la Postul de Poliție Rurală Remetea Chioarului (arondat Poliției Orașului Șomcuta Mare) a fost condamnat, în urma unui proces judecat rapid, în mai puțin de 3 luni, la 3 ani de închisoare pentru distrugere şi instigare la acces ilegal la un sistem informatic. Executarea sentinței, care nu este definitivă, dar este executorie, a fost suspendată pe o perioadă de încercare de 4 ani, așa că polițistul a fost eliberat din Penitenciarul Gherla, acolo unde era încarcerat preventiv din 10 noiembrie 2022.

 

Sentința în faza pe fond a fost dată de magistratul de caz al tribunalului Maramureș, inculpatul fiind condamnat fără acord de recunoaştere la 2 ani și 6 luni pentru infracțiunea de distrugere și 1 an şi 6 luni pentru comiterea infracţiunii de instigare la infracţiunea de acces legal la un sistem informatic, instanța aplicând inculpatului pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care aplică sporul obligatoriu de o treime din pedeapsa de 1 an şi 6 luni, rezultând o pedeapsă finală de 3 ani închisoare. Judecătorul a dispus suspendarea executării pedepsei, pe o perioadă de supraveghere de 4 ani.

 

De asemenea, Siladi are interdicția exercitării unor drepturi, precum și inderdicția de a comunica sau a se apropia de martorul din dosar. Polițistul a mai fost obligat să plătească statului 8.000 lei (cheltuieli judiciare) și să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității (la Primăria Baia Mare – Serviciul Public Ambient Urban sau la Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş).

 

Cazul a fost prezentat de 2mnews AICI , pentru că în urmă cu an același polițist arestat și menținut aproape 3 luni în închisoare a fost remarcat public laudativ de conducerea IPJ Maramureș, pentru că a refuzat o șpagă oferită de un șofer (și a sesizat Serviciul Teritorial Anticorupție Maramureș).

 

Conform rechizitoriului, în 10 iulie 2022, în jurul orei 23.20, agentul de poliție Siladi, însoţit de un alt bărbat, s-a deplasat cu un autoturism la domiciliul unei persoane vătămate, împrejurare în care, bărbatul neidentificat a stropit cu motorină aflată într-un recipient de plastic autoturismul parcat în faţa imobilului, aparţinând persoanei vătămate (dar folosită de un martor în dosar), şi l-a incendiat.

 

Fapta de distrugere ar fi fost concepută şi săvârşită de agentul de poliție în scop de răzbunare şi de constrângere, în contextul unui împrumut acordat de polițist unui alt martor din dosar (împrumut acordat prin intermediul celui care folosea mașina persoanei vătămate), iar acesta nu i-a restituit banii.

 

De asemenea, în 1 august 2022, în jurul orei 20.00, agentul de poliție inculpat şi-a determinat un coleg de serviciu să acceseze fără drept (în interesul personal al inculpatului, cu depăşirea autorizării primite, şi în afara exercitării atribuţiilor de serviciu) baza de date administrată de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, pentru a verifica datele din evidenţa auto ale unei persoane.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here