SENTINŢĂ – Falsificatorii maramureşeni de buletine şi permise de conducere, condamnaţi, după doi ani de procese, la închisoare cu executare

0
634
DGA (foto: transilvanianews.com)

REŢEAUA. În urmă cu exact doi ani, ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie Maramureş au reţinut un grup organizat format din cinci falsificatori de cărţi de identitate şi permise de conducere. Grupul era format din sighetenii Nelu şi Dorina Filofteia Pop (soţ şi soţie), Dănuţ Georgel Codrea din Ocna Şugatag, Gheorghe Sorin Dodin şi Ştefan Cosmin Bârsan, ambii din Vişeu de Sus.

 

Cei cinci le creau solicitanţilor convingerea că documentele ar fi întocmite de către funcţionari publici competenţi în acest sens (de la Evidenţa Populaţiei), astfel că acestea trec de eventuale verificări sub aspectul autenticităţii, deşi conţineau diferite date false. Preţul unui fals, între 900 de euro şi 1.100 de euro.

 

În fapt, falsificarea propriu-zisă a documentelor se realiza de Bârsan, în casa acestuia din Vişeu de Sus. Când unul dintre „clienţi” s-a plâns de calitatea falsului şi grupul a refuzat să-i restituie banii, acesta i-a denunţat. DGA a introdus pe filieră o agentă sub acoperire, end of story.

 

În urma perchezițiilor domiciliare au fost ridicate formulare şi înscrisuri referitoare la transferuri bani, înscrisuri olografe reprezentând mai multe persoane şi seriile cărţilor de identitate ale acestora, suporturi optice, terminal mobil (doar unul dintre inculpaţi avea… 9 telefoane mobile cu cartele), cerneluri speciale, folii de plastic pentru laminare, chinegrame, imprimante şi scannere performante, laminatoare etc.

 

A urmat procedeeul clasic: reţinuţi, arestaţi, trimişi în judecată, eliberaţi sub control judiciar, sentinţe la care s-a făcut apel şi, în fine, acum sentinţa definitivă. Pe care vi-o împărtăşim. Pop Nelu a fost condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată. Codrea Dănuţ Georgel a fost condamnat la 5 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

 

Ceilalţi trei au fost condamnaţi cu suspendare: Dodin Gheorghe Sorin 1 an de închisoare, Bârsan Ștefan Cosmin 2 ani de închisoare, Pop Dorina Filofteia 6 luni de închisoare.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here