SE POATE ȘI AȘA – Peste 10 milioane de lei din fonduri nerambursabile, investiți în Târgu Lăpuș pentru construirea a trei noi centre: social, recreațional și cultural

0
1388

INVESTIȚII – TÂRGU LĂPUȘ. Cu investiții care totalizează peste 10,3 milioane de lei, bani atrași exclusiv din fonduri nerambursabile (europene și naționale), în orașul maramureșean Târgu Lăpuș se construiesc trei noi centre care vor avea destinațiile social, recreațional și cultural. Contractele de finațare pentru toate cele 3 noi construcții sunt semnate, lucrările de execuție (care vor fi gestionate de Compania Națională de Investiții – CNI) fiind în acest moment introduse în licitații aflate în desfășurare.

 

Investițiile se referă la construirea următoarelor obiective:

 

1) Centru multifuncțional de servicii sociale pentru persoane vulnerabile (care va fi amplasat pe str. Tineretului nr.14A, în spatele Unității de asistență medico-socială): valoare estimată 3.490.169,72 lei + TVA. Investiția este finanțată din fonduri europene nerabursabile (prin POR 2014-2020).

 

Această infrastructură va asigura servicii sociale persoanelor defavorizate din punct de vedere al integrității fizice sau cu diverse vulnerabilități (provenind din medii marcate de lipsuri materiale, izolare socială, vârstă înaintată etc.), asigurându-le accesul la activități de recuperare a sănătății și la activități educaționale și cultural-artistice cu scop terapeutic.

 

Contractul de execuție va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț, prețul având o pondere în decizie de 90%, iar garanția lucrării (care va fi minim 3 ani), de 10%. Ofertele constructorilor pot fi depuse până în 29 noiembrie 2021.

 

2) Centru recreațional (care va fi amplasat pe str. Doinei nr. 15B): valoare estimată 3.705.279,14 lei + TVA. Investiția este finanțată din fonduri europene nerabursabile (prin POR 2014-2020).

 

Această infrastructură este destinată în special populației tinere va fi construită în zona unor garaje improvizate și a unei foste centrale termice. Noul Centru Recreațional va fi dotat cu 4 piste de bowling, o zonă pentru jocuri de societate, un loc de joacă pentru copii, spațiu de relaxare, sală de fitness, sală de gimanstică în grup, sală multifuncțională/de conferințe.

 

Contractul de execuție va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț, prețul având o pondere în decizie de 90%, iar garanția lucrării (care va fi minim 3 ani), de 10%. Ofertele constructorilor pot fi depuse până în 9 decembrie 2021.

 

3) Centru cultural (reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Căminului Cultural din satul Stoiceni, aparținător de Târgu Lăpuș): valoarea estimată 1.473.419,11 lei + TVA. Investiția este finanțată din fonduri naționale nerabursabile (prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației).

 

Contractul (care se referă la proiectare, asistență tehnică și execuție de lucrări) va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț, prețul având o pondere în decizie de 60%, iar experiența profesională, de 40%. Ofertele constructorilor pot fi depuse până în 8 martie 2022. Conform draftului de contract, proiectarea trebuie executată în 3 luni, iar execuția efectivă a lucrărilor în 15 luni. Lucrările trebuie garantate cel puțin 3 ani.

 

Orașul Târgu Lăpuș este într-un continuu proces de modernizare, cele mai multe investiții majore fiind făcute din fonduri nerambursabile (unele dintre acestea fiind finalizate, altele în execuție). Vorbim prea puțin despre ceea ce se întâmplă în această localitate și, din păcate, exemplul este urmat în prea puține localități din județ.

 

Iată câteva dintre cele mai recente: centrală voltaică pentru producerea de energie electrică din energie solară prin montarea de panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor publice, reabilitări/construcții/modernizări de grădinițe, refacerea infrastructurii pietonale și rutiere prin crearea unor piste de biciclete (reale, nu din acelea făcute prin trasarea cu vopsea a unei linii pe carosabil, sau trotuar) și a unor pasarele pietnonale, modernizarea iluminatului public, montarea de camere de supraveghere, montarea de echipament de colectare selectivă a deşeurilor, construirea unui bazin de înot, construirea unui spital nou cu 110 paturi, realizarea unui parc în centrul localității.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here