SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – Patru filme prezentate la Baia Mare cu ocazia festivalului Zilele Filmului Maghiar (Filmtettfeszt)

0
269

PROGRAM FILMTETTFESZT 2022 – BAIA MARE. În luna octombrie 2022, Casa Teleki din Baia Mare (str. Minerilor nr. 7) vor fi prezentate patru filme în cadrul celei de-a 22-a ediții a festivalului „Zilele Filmului Maghiar” (Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle), eveniment organizat de asociaţia clujeană Filmtett, în cadrul căruia în 19 localităţi din Transilvania se vor proiecta zeci de producții cinematografice ale cineaștilor maghiari.

 

Această scriere vă prezintă programul complet al proiecțiilor programate în Baia Mare – toate cele patru filme (două drame, un film de dragoste și unul de desene animate) vor fi proiectate la Casa Teleki în 15 și 16 octombrie 2022 și sunt subtitrate în limba română.

 

Sâmbătă, 15 octombrie:

* Ora 18.00: Külön falka (Haita noastră) – dramă, coproducție Ungaria-Slovacia 2021, durată 98 minute. Regia Kis Hajni, cu Horváth Zorka, Dietz Gusztáv, Honti György. Film recomandat celor cu vârsta peste 12 ani.

 

Haita noastră spune povestea lui Niki, fetița în vârstă de 12 ani care locuiește cu bunicii ei, care nu pot controla copilul sălbatic. Când Niki află că tatăl ei, Tibor, a fost eliberat din închisoare, ea îl vizitează în ciuda tuturor interdicțiilor. Tibor lucrează ca bodyguard într-un club de noapte din Budapesta. Din cauza naturii sale violente, se află într-o luptă constantă cu toată lumea. El evită să-și cunoască fiica din cauza trecutului lui întunecat și a unui secret de familie, dar Niki nu poate fi ignorată. Cei doi străini se apropie încet unul de celălalt, dar circumstanțele nefavorabile sunt împotriva reunirii familiei.

 

Ora 20.00: Eszkimó asszony fázik (Femeii eschimose îi este frig) – dramă, producție Ungaria 1984, durată 117 minute. Regia Xantus János, cu Csóka Béláné, Földes László, Carol Harrison, Kállay Ilona, Kamondy Ágnes, Lázár Kati, Bogusław Linda, Lukáts Andor, Méhes Marietta, Szakácsi Sándor, Víg Mihály, Xantus Gyula. Filmul este recomandat celor cu vârsta peste 15 ani.

 

Duminică, 16 octombrie:

 

Ora 16.00: A kuflik és az Akármi (Arcușorii și… fie ce-o fi) –  animație / familie / comedie, producție Ungaria 2021, durată 74 minute. Regia: Jurik Kristóf, autor/scenariu Dániel András.

 

10+1 întâmplări pline de umor bazate pe popularele cărți pentru copii scrise de Dániel András: Zödön își caută pata fermecată, Valer încearcă să se piardă, Hilda începe să tricoteze un fular infinit de lung, Fitilț și Titus ajung la o expoziție deosebită, Nea Bela povestește despre călătoria sa în jurul lumii, iar Pofanka e cât pe ce să se piardă pentru totdeauna în volbura timpului. Cei șapte arcușori fac cunoștință cu misterioasa Mamaia, cu un trompetaș care știe să joace de-a lapșa, cu Tanti Frăguță, care vinde mii de lucruri ciudățele în prăvălia sa și cu Cactusul Plimbăreț, sosit pe pajiștea părăsită de pe meleaguri îndepărtate. Aflăm de ce să ne purtăm cu grijă cu semințele păroase, ce să facem dacă ni se ciudățește umbra, cum arată un anotimp nou-nouț, și mai ales: ce este acel Orice! În acest film nimic nu e ceea ce pare (sau nu pare) la prima vedere și ține de spectatori să-și imagineze orice despre orice. După cum spune și sloganul filmului: se poate întâmpla orice!

 

Ora 18.00: Szerelmesfilm (Film de dragoste) – dramă, producție Ungaria 1970, durata 123 minute. Regia Szabó István, cu Halász Judit, Bálint András, Békés Rita, Mándy Iván, Kelemen Edit, Szamosfalvy András, Berényi Éva. Film recomandat celor cu vârsta peste 12 ani.

 

Protagonistul din Film de dragoste, Oláh Jancsi, în spiritul consolidării dictaturii din Ungaria în epoca Kádár, primește șansa de a călători în Franța pentru a se întâlni cu marea dragoste a vieții sale, Kata, care trăiește deja de 10 ani, de la revoluția din 1956, la Paris. Drumul e lung, iar Jancsi evocă amintiri despre relația lor și îl copleșesc sentimentele reînviate. Și-o închipuie pe Kata cea din prezent, pe care nu a mai văzut-o de 10 ani, precum și mult așteptata reîntâlnire. Însă realitatea nu se conformează imaginației. Petrec zile minunate împreună, dar deceniul trecut a săpat o mare prăpastie între cei doi.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here