SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ORAȘ – În Baia Mare, prezentarea publică a lucrării „Cetatea Hust”, realizată de Hollósy Simon în 1896 și recuperată după ce a fost furată în 1992

0
561
Hollósy Simon - „Cetatea Hust”

PREZENTARE – ARTĂ PLASTICĂ. Joi, 2 februarie 2023, de la ora 12.00, în sala de la parter destinată expoziției permanente a Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» (Baia Mare, strada 1 Mai nr. 8) are loc prezentarea publică a lucrării „Cetatea Hust” realizată de pictorul Hollósy Simon în anul 1896 și emblematică pentru istoria Școlii băimărene de pictură. Intrarea publicului este liberă, iar lucrarea va face parte din circuitul de vizitare al muzeului pe tot parcursul anului 2023.

 

Lucrarea „Cetatea Hust” sau „Cetatea Hustului” (ulei pe pânză – 1,5m x 2 m) a fost o comandă oficială a Regatului Ungar, realizată în chiar anul întemeierii coloniei de la Baia Mare (1896), şi este în proprietatea Muzeului Maramureşean din Sighetu Marmaţiei, fiind recuperată după ce a făcut obiectul unui spectaculos furt internaţional, care a avut loc la 2 februarie 1992 – a fost recuperată în 1994, cu concursul autorităţilor din Ungaria şi al specialiştilor de la Magyar Nemzeti Galéria din Budapesta și este expusă la Casa memorială „Dr. Mihaly de Apşa” din Sighetu Marmaţiei.

 

După ce a fost primit/donat de la autoritățile maghiare (cărora nu le-a plăcut viziunea lui Hollósy despre o cetate emblematică pentru ei), tabloul a fost expus la Sighetu Marmației, în Primărie, până în anul 1940, după Dictatul de la Viena fiind ascuns într-o pivniță din Turda. În anii ’50, a fost recuperată și readusă în Sighetu Marmației, dar nu a mai fost expusă decât din 1990 și până în februarie 1992, când a fost furată din Casa „Dr. Mihaly de Apşa” de doi hoți care l-au vândut în Ungaria. În 1994, tabloul a fost recuperat după ce deținătorul său a vrut să-l vândă către Magyar Nemzeti Galéria din Budapesta (specialiștii maghiari l-au și restaurat și apoi l-au redat proprietarului de drept, muzeul sighetean). Hoții au fost prinși în anul următor și condamnați la închisoare.

 

Evenimentul de joi, 2 februarie 2023, organizat de Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» în parteneriat cu Muzeul Maramureșan din Sighetu Marmației la 31 de ani de la furtul lucrării „Cetatea Hustului”, vizează celebrarea a 166 de ani de la nașterea pictorului, pedagogului și fondatorului Școlii băimărene de pictură Hollósy Simon  (n. 2 februarie 1857, Sighet, Comitatul Maramureș – d. 8 mai 1918, Teceu Mare, azi în Ucraina), o personalitate artistică de talie europeană pe care istoriografia românească îl va numi „maestrul maeștrilor” (Raoul Șorban), a precizat Robert Strebeli, manager al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

 

Prelegerile vor fi susținute de Mirela Barz (managerul Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației), Alin Pralea (muzeograf în cadrul Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației) și Robert Strebeli (manager al Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»).

 

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 10.00-17.00 (ultima intrare, la 16.30).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here