SCHIMBARE – Prefecţii şi subprefecţii vor fi numiţi politic, tot ca până acum, dar legal şi nu printr-un simulacru de legalitate

0
703
Corina Negruț și Sebastian Lupuț

NORMALITATE. În perioada martie-mai 2017, prefectul Sebastian Lupuţ şi subprefectul Gavriş Ardelean vor fi schimbaţi din funcţii. De această dată nu este o previziune 2mnews, ci un proiect ce va deveni de modificare a două legi referitoare la statutul celor două funcţii şi va fi asumată politic în această lună. Respectiva lege prevede ca funcţiile publice de prefect, subprefect şi inspector guvernamental să fie „desfiinţate, la 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

 

Simplificat, se asumă o lege de revenire la normalitate, în consens cu normele UE, unde aceste funcţii de demnitate publică sunt scoase din sfera „funcţiilor publice specifice”(din categoria înalţilor fucţionari publici) şi intră în rândul „funcţiilor de demnitate publică” (prefectul, echivalentul secretarului de stat, iar subprefectul, echivalentul subsecretarului de stat).

 

Şi până acum, mereu şi fără excepţii, prefectul şi subprefectul erau numiţi politic, simulând însă respectarea unei proceduri „nepolitice”, deşi în logica şi uzanţele europene aceste funcţii de „reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu” sunt politice, numirile fiind făcute de partidele aflate la guvernare şi fiind valabile doar pe perioada în care acestea se află la conducere. Dacă doriţi, este o asumare politică a acestor demnitari de la nivelul judeţelor fără să mai fie nevoie să se simuleze concursuri sau competenţe, pentru că cei de la vârful Instituţiei Prefectului trebuie să vegheze, în principal, la respectarea programului asumat de cei aflaţi la guvernare.

 

Oricum, ultimii trei prefecţi ai Maramureşului (Sorin Rednic, Anton Rohian – numit în funcţie în 13 martie 2013 – şi Sebastian Lupuţ – numit în funcţie în 3 aprilie 2016) au fost numiţi „cu caracter temporar”, adică prin excepţie de la procedura normală, evitându-se concursul pentru definitivarea pe post şi putând fi demişi şi înlocuiţi oricând.

 

În Maramureş, conform ultimelor negocieri politice la nivelul central, coaliţia de guvernare PSD-ALDE a decis ca funcţia de prefect să fie ocupată de ALDE, iar cea de subprefect de PSD, însă social-democraţii susţin că decizia nu e definitivă. Dacă se păstrează algoritmul, persoana desemnată să devină prefect este Cornelia Negruţ, actuala preşedinte a filialei judeţene.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here