SCENARIU CLASIC – Încredințare directă firmei agreate: o singură firmă a câștigat 33 de proceduri și va instala rețele de fibră optică în 33 de școli din Baia Mare, cu 4,7 milioane de lei

0
1188

THE WINNER TAKES IT ALL (CÂȘTIGĂTORUL IA TOTUL). În ultimele zile, firma ilfoveană Kronect Comunicații SRL, deținută de Carmen Loredana Constantin (unic asociat), a obținut contractele pentru realizarea rețelelor de fibră optică în alte 7 unități de învățământ din Baia Mare, după ce anterior obținuse contractele pentru 25 de unități de învățământ din municipiu (aveți detalii AICI).

 

Astfel, Kronect Comunicații va efectua montajul echipamentelor (table interactive, proiectoare, ecrane de proiecție, camere web, routere wireless, sisteme All-In-One și sisteme de management a dispozitivelor) și instalarea rețelelor de fibră optică în toate cele 33 de unități de învățământ din oraș incluse în proiectul EDU BM Educație Digitală în Municipiul Baia Mare.

 

Aparența de ilegalitate

 

Lucrările au fost achiziționate separat (pentru fiecare unitate de învățământ în parte), prin achiziție directă (cerere de oferte), la prețul mediu de 150.000 lei/unitate de învățământ (toate sumele din scriere cuprind TVA) și au urmat scenariul clasic de încredințare directă firmei agreate, unitățile de învățământ postând cererea pe SEAP, în zile diferite și la ore diferite, firma ofertând în câteva minute și școala închizând “licitația” după alte câteva minute. Blitzkrieg.

 

Surse 2mnews din sistem (care instalează rețele de fibră optică de mai mulți ani) au precizat că prețul materialelor pentru realizarea unei astfel de lucrări într-o unitate școlară este de maximum 25.000 lei (5.000 euro)”.

 

Pentru cele 7 școli din proiect (Școala Gimnazială George Coșbuc, Școala Gimnazială Petre Dulfu, Școala Gimnazială IL Caragiale, Colegiul Național Gheorghe Șincai, Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teoretic Nemeth Laszlo, Colegiul Tehnic CD Nenițescu), firma ilfoveană va fi plătită cu peste 1 milion de lei (exact: 1.023.021,6 lei). Suma totală pe care o vor plăti cele 33 de unități de învățământ din Baia Mare este de peste 4,7 milioane de lei (exact: 4.717.793,6 lei, sumă echivalentă cu aproape 1 milion de euro). Adică cât a avut unicul câștigător (firma Kronect Comunicații SRL din satul Tunari / jud. Ilfov) cifra de afaceri pe întreg anul trecut. Să fie primit!

 

Costul total al proiectului

 

Vă reamintim că proiectul EDU BM Educație Digitală în Municipiul Baia Mare prevede dotarea elevilor din cele 33 de unități de învățământ cu 18.502 tablete pentru uz școlar (marca Vonino Magnet G50), 1.351 de laptopuri (pentru profesori), peste 800 de table interactive și tot atâtea proiectoare, ecrane de proiecție, camere web, routere wireless, sisteme All-In-One și sisteme de management a dispozitivelor.

 

Dispozitivele au fost achiziționate cu aproape 19 milioane de lei (exact: 18.877.565 lei) de Primăria Baia Mare, în 12 aprilie 2022, în urma unei licitații accelerate justificate de o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din 25 octombrie… 2020, de la firma Advanced Technologies SRL din București, controlată scriptic de Delia Beatrice Vasile (soția lui Dragoș Vasile, cel care a condus firma în ultima perioadă), firmă care este unic distribuitor în Europa al bradului Vonino (aveți detalii AICI).

 

Investiția în acest proiect, care a ajuns la aproape 23,6 milioane de lei (exact: 23.595.358,60 lei, echivalent cu peste 4,8 milioane de euro), a fost motivată prin “desfășurarea activității didactice în mediul on-line, cu scopul de a preveni răspândirea SARS-Cov-2”.

 

În consecință, s-au cheltuit aproape 5 milioane de euro pentru desfășurarea orelor on-line, cum a motivat administrația locală din Baia Mare. Sigur, fiind demarată cu întârziere, achiziția nu mai folosește în scopul motivat, în acest moment fiind interzisă efectuarea cursurilor on-line, acestea desfășurându-se, obligatoriu, conform dispoziției Ministerului Educației, cu prezența fizică a elevilor.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here