SCANDAL – Cauzele poluării de către compania REMIN a râurilor Lăpuș și Someș (Bonus: tentativa autorităților de detergentizare a cazului și contradicțiile dintre acestea)

0
737

ACCIDENT DE MEDIU. A fost incident (cum zic cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor – SGA – Maramureș) sau accident (cum zic cei de la Instituția Prefectului Maramureș)? Asta-i o dilemă a ceea ce s-a întâmplat în 17 octombrie, o zi de marți în care cele trei ceasuri rele au fost mai multe. Atunci, pe una dintre sondele inverse ale sistemului de evacuare a apelor din Iazul Bozânta, debitele crescute (pe astea nu le reglează nimeni, pentru că la câți bani s-au sifonat în acțiunea de nimeni verificată a închiderii minelor ar fi trebuit să fie măcar un sistem electronic activ!) au condus la surparea în râul Lăpuș a sterilului de flotație.

 

Acest al-nu-știu-câtelea accident de mediu cauzat de compania națională Remin SA și care ne este prezentat, bagatelizându-se importanța ecosistemelor, drept incident (adică un fel de „Ne scuzați, din greșeală, nu mai facem!”) a durat, conform informațiilor specialiștilor de la SGA, timp de 7 (șapte!) ore: „De la ora 16, prin apariția conului de surpare, s-a realizat și antrenarea sterilului până în jurul orei 23”.

 

Ce e cu Remin-ul ăsta, de fapt?

 

Fosta companie minieră Remin SA, societate cu capital integral de stat care până în 2005 a fost principalul agent economic din judeţ, a intrat în 2009 în procedură de insolvenţă şi acum îşi desfășoară activitatea sub conducerea administratorului special (dr. av. Manuela Sîrbu) şi supravegherea administratorilor judiciari (Pareto Grup IPURL – Liliana Iancu – și Pro Insolv IPURL – Ioan Coman).

 

Aflată în perioada de observație, înaintea depunerii planului de reorganizare judiciară a companiei, administratorii Remin (precizați mai sus) sunt, în aparență, preocupați să stingă creanțele (conform actualei legislaţii, măsurile pentru stingerea creanţelor constau în: împrumuturi sau atragere de capital prin majorarea capitalului social – variantă neviabilă în cazul companiei din Baia Mare; vânzarea sau darea în plată a bunurilor din patrimoniul companiei în contul creanței; fuziunea sau divizarea; emiterea de titluri de valoare).

 

Preocupați mai mult să vândă ce mai e de vândut și mai puțin de remedierea unor probleme care se repercutează, iată, direct asupra mediului, administratorii Remin au ignorat o… vană. Da, o vană defectă a cauzat accidentul ecologic de marți. După ce acesta s-a produs, vana a fost reparată pe redepe înainte, dovadă că până la acel moment monitorizarea acestor aspecte a lipsit cu desăvârșire. În fond, ce mama și tata-naibii contează că se mai scurge steril minier în râurile Maramureșului. Rețineți, vă rog, pentru viitor: respectiva vană nu a fost nici măcar înlocuită, ci… reparată. Adică au demontat-o, au curățat-o și… Dumnezeu cu mila.

 

Bâlbele autorităților și pregătirea detergentului

 

Zice SGA că, monitorizând Lăpușul și Someșul (prin prelevări de probe de apă), precum și iazul Bozânta, “incidentul a avut un impact local și momentan pe râul Lăpuș, parametrii calitativi pentru care s-au înregistrat valori ce exced valorile uzuale clasei poluanților specifici, a căror concentrații s-au diminuat pe măsura descreșterii în intensitate a incidentului. (…) Incidentul nu a provocat mortalitate piscicolă”.

 

În plus, nu au existat deversări de “cantități relevante de cianuri totale” pentru că sterilul respectiv a fost flotat (separat) nu prin cianurare. Însă se recunoaște, cu gura-ncleștată, că ceva cianuri s-au deversat totuși, pentru că la depresare (relarea pH-ului), în procesul de flotare s-a utilizat cianură de sodium. Simplificat, încearcă să ni se inducă impresia că s-a întâmplat ceva, dar că nu-i mare lucru. Adică, un fâs!

 

La nivelul Prefecturii, însă, situația stă puțin diferit, mai ales prin punctele esențiale. Respectiv se vorbește în clar despre poluare accidentală la iazul de decantare de la Bozânta: „Conform datelor primite de la laboratorul SGA Maramureș, analiza probelor de apă a relevat prezența de metale și suspensii în râul Lăpuș”.

 

De asemenea, se menționează că a fost o alertă serioasă, la fața locului fiind prezenți reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, REMIN SA Baia Mare, Conversmin SA, Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, Instituției Prefectului, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, în plus fiind anunțate instituțiile abilitate de la nivel central, inclusiv Ministerul Economiei.

 

Ce se întâmplă cu detergentizarea? Se întâmplă că-n afară de repararea vanei defecte, cei de la Remin vor trebui să raporteze că au avut loc inspecții de specialitate și că s-au stabilit măsuri cu privire la menținerea în funcționare și în siguranță a iazului și a sistemelor de evacuare a apelor de pe iaz. Și vor raporta. Pentru că la Remin e mai important să se vândă, decât să se asigure. De altfel, ei au și comunicat deja, oficial!, că apele acumulate în iazul de decantare provin doar din… precipitații. Mai rămânea să precizeze că-i chiar apă potabilă!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here