SAVE THE INFORMATION – Vă spunem acum cine va fi desemnat peste 3 săptămâni câștigătorul unui contract de peste 1,8 milioane de lei cu Primăria Baia Mare

0
9267
Ilie Ureche, Cătălin Cherecheș, Cristinel Sandu

* Această scriere nu este bazată pe inspirație, ci pe informație
și, din nefericire, nu este un pamflet, ci devoalează o endemică stare de fapt.
– Cătălin VISCHI

 

LICITAȚIE CU CÂȘTIGĂTOR CUNOSCUT. La 29 octombrie 2021, în perioada în care atenția cetățenilor era concentrată pe pandemie, Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a semnat un contract în valoare de peste 7,7 milioane de lei (exact: 7.721.019,04 lei – sumele din articol includ TVA) cu unicii oameni care au vrut acești bani. Bine, au mai vrut și alții, dar între voință și putință e diferență covârșitoare, așadar au fost descalificați. În aceste condiții, câștigătorii contractului au învins fără emoții fiind unicii ofertanți conformi cu dolențele/condițiile decidenților/beneficiarului, respectiv administrația locală a Băii Mari.

 

Contractul din octombrie 2021 prevedea proiectare și execuție pentru implementarea sistemului de telegestiune și modernizarea sistemului de iluminat public din Baia Mare, iar beneficiarii sumei de 7,7 milioane de lei au fost sereleurile Elbi Energy Projects din București (lider de asociere) și Ilnic Electric din satul Merișor (Tăuții Măgherăuș).

 

Cine sunt câștigătorii

 

La momentul câștigării contractului din Baia Mare, firma bucureșteană avea doar 2 ani de când a fost înființată, dar realizase deja o cifră de afaceri de 42,5 milioane de lei, cu un profit net de peste 5,8 milioane de lei realizat cu 24 de angajați. Firma este administrată de o fostă asociată, Andra Ioana Năstase, dar acum îi aparține în totalitate lui Cristinel Sandu (foto mic stânga, originar din Turnu Măgurele – jud. Teleorman, pasionat jucător de poker și președinte și fondator al companiei Elbi Electric & Lighting, care se autorecomandă ca fiind “lider teritorial în distribuția de produse și servicii din sectorul electricelor”). Sandu controlează Elbi Energy Projects printr-o firmă de închirieri auto cu 1 angajat: sereleul Smart Logistic & Consulting.

 

Firma Ilnic Electric este o notorie abonată la pușculița publică a Băii Mari. Controlată de Ilie Ureche, prin soția sa, firma deține de mai mulți ani monopolul iluminatului ornamental, generos recompensat de primarul Cherecheș din banii orașului dator până-n gât la bănci și firme neplătite pentru lucrările executate și transformate, fără voia lor, în creditori ai urbei. De altfel, și acest contract, semnat în toamna anului pandemic, suferă acut de lipsă de plăți, cuplul de mare anvergură Sandu & Ureche figurând la începutul lunii martie 2023 pe un onorant loc 7 (new entry) în Top 10 cei mai mari creditori ai Băii Mari, cu o restanță de plată de… peste 3 milioane de lei.

 

Doar de la venirea lui Cherecheș la butoanele financiare ale administrației din Baia Mare, cifra de afaceri a firmei lui Ureche a crescut de aproape 11 ori (!), de la 838.849 lei în 2010 la 9,10 milioane de lei în 2022 (iar firma a trecut de la o pierdere de 23.921 lei la un profit net de 2,46 milioane de lei, având tot atâția angajați). Procentual, creșterea este de 1.085,40%.

 

Mii de becuri, milioane neplătite și motivații

 

Prin acest contract din octombrie 2021, s-au instalat (cel puțin asta susține Primăria) 2.320 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED. Deși contractul este în derulare (a fost încheiat cu o durată de 21 de luni, așadar până în iulie 2023), acum lucrările trebuie suplimentate.

 

Motivația oficială este că la momentul contractării, proiectul a fost suprapus peste alte două proiecte, care vizau crearea benzilor dedicate transportului în comun, însă acestea nu pot fi finalizate (fapt anunțat de Primăria Baia Mare încă din 1 august 2022, la doar 10 de la demararea contractului cu Sandu & Ureche: „sunt în pericol de a nu fi executate”). În consecință, Primăria controlată de Cherecheș le-a cerut lui Sandu & Ureche să revizuiască proiectul tehnic inițial.

 

În urma revizuirii, a reieșit că pentru a fi respectați indicatorii prevăzuți în contractul de finanțare trebuie să mai fie montate, în plus, încă 487 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED, dotate cu sistem de telegestiune. Și asta costă. Cât costă? Păi, Primăria Baia Mare a și scos la licitație execuția acestor lucrări suplimentare la suma de peste 1,8 milioane de lei (exact: 1.841.339,41 lei) – licitația este motivată exclusiv pe considerent că suma mare interzice atribuirea directă. Din acești bani trebuie înlocuite încă 487 de becuri cu corpuri de iluminat de tip LED, pentru ca oraşul “să se adapteze la noile cerinţe de sprijinire a eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei”.

 

În plus, “prin realizarea lucrărilor suplimentare, se va avea un aport privind reducerea fenomenului de încălzire globală, a emisiilor de CO2 generate, de atenuare a schimbărilor climatice şi creşterea calităţii vieţii în municipiul Baia Mare”, care va contribui astfel “la atingerea ţintelor şi obiectivelor tematice privind schimbările climatice şi utilizarea durabilă a energiei, asumate de Uniunea Europeană, respectiv România ca ţară membră UE, prin documentele strategice elaborate”. Ce frumooos! Păi ne mai uităm la 1,8 milioane de lei furnizați abonaților când astfel contribuim decisiv la reducerea încălzirii globale? Nu ne mai uităm.

 

Cine câștigă licitația

 

Noul contract, de 1,8 milioane de lei pentru aceste lucrări suplimentare, va fi atribuit pe criteriul Prețul cel mai mic, iar ofertele sunt așteptate până la 25 mai 2023, contractorul trebuind să execute lucrarea (înlocuirea celor 487 de becuri) în 4 luni. Dar pentru a nu mai avea emoții, vă devoalăm câștigătorul de pe acum, cu 3 săptămâni înaintea oficializării, deși probabil l-ați intuit și dumneavoastră: asocierea Elbi Energy Projects & Ilnic Electric. Nimic complicat. Fiat lux! (Să se facă lumină!). Save the date (nu neapărat data, ci informația pentru a ne verifica „inspirația”, deși după atâtea concursuri și licitații ai căror câștigători i-am anunțat anticipat nu credem că mai este cazul).

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2MNEWS



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here