SANCȚIUNE – Amendă de 120.000 de lei pentru firma plătită să epureze apele de mină, după poluarea Lăpușului, Someșului și Tisei

1
1191

POLUARE. Firma Explo Mining Coal a fost amendată cu 120.000 de lei, pentru poluarea râurilor Băița, Lăpuș, Someș și Tisa cu metalele grele provenite din mina închisă de pe Valea Roșie/Maramureş. Conform rezultatelor analizelor de laborator ale Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, în 17 februarie 2021, au fost detectate depășiri ale valorilor normale ale apei la fier, mangan, cupru, zinc (indicatorii specifici apelor de mină).

 

Poluarea a depășit granițele țării, ajungând în Tisa pe teritoriul Ungariei, și a creat o dispută diplomatică între Ungaria (statul poluat) și România (statul poluator), care a avansat până la nivel prezidențial (preşedintele Ungariei, János Áder, cerându-i preşedintelui Klaus Iohannis ca România să facă paşii necesari pentru evitarea acestor poluări, “devenite deja regulate”).

 

Încă de la început, Apele Române au anunțat că poluatorul “va plăti, conform legii, toate cheltuielile aferente poluării”, nominalizat în acest sens fiind firma Explo Mining Coal, sereleu controlat de Cătălin Grigore Valentin Vrânceanu (foto mare sus, în mijloc, 48 de ani), soţul fostei șefe DIICOT Caraş Severin, procuroarea Carmen Vrânceanu (asociata sa și administratorul scriptic, “pe hârtie”, al firmei este mama acestuia, Ana Vrânceanu, în vârstă de 79 de ani, care locuiește în comuna Zorlențu Mare – jud. Caraș Severin).

 

Firma lui Vrânceanu a contractat mai multe lucrări de întreținere și exploatare a stațiilor de epurare a apelor din mine închise din județul Maramureș. Firma a fost amendată pentru că „nu a luat măsuri pentru eliminarea poluării istorice, respectiv investiţii pentru epurarea apelor de mină” și “nu a luat măsurile operative pentru înlăturarea cauzelor şi efectelor poluării” (conform precizării făcute pentru agenția națională de presă Agerpres de Cristina Vădan, purtător de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here