S-A FĂCUT TRANZACȚIA! – Au plătit 4,3 milioane de euro pentru fosta fabrică de mobilă, o demolează și edifică Baia Mare Shopping Park

1
4229

EXCLUSIV. Avocado Development, un serele de sub umbrela investitorului belgian Mitiska REIM, a plătit în această lună către Mobam SA Baia Mare suma de 4,3 milioane de euro (exact: 3.635.600 euro + TVA) și a devenit proprietarul terenului de 3,6 hectare pe care este edificată platforma industrială a fostei fabrici de mobilă din municipiu.

 

Pe terenul respectiv, aflat pe Bulevardul Unirii nr. 21 (lângă supermerketul Kaufland 2, cel de lângă unitatea militară), Mitiska REIM (o companie cu sediul central la Bruxelles, specializată în investiții în centre comerciale și în administrarea fondurilor) va edifica până la finalul acestui an retail park-ul “Baia Mare Shopping Park”, cel mai probabil prin Square 7 Properties (firmă controlată de austriacul Clemens Petschnikar – 51 de ani), partenerul din România al investitorului belgian Mitiska.

 

Investiția totală este estimată de 2mnews la peste 13 milioane de euro, Baia Mare Shopping Park fiind proiectat prin unificarea terenului platformei Mobam cu cel pe care este amplasat Kaufland 2, având la final o suprafață comercială totală de 18.000 de metri pătrați și 780 de locuri de parcare.

 

Conform proiectului, noul retail park din Baia Mare va avea ca ancore două supermarketuri/hypermarketuri ale grupului german Schwartz, Kaufland și Lidl, ceilalți chiriași fiind New Yorker, House, Sinsay, Jisk, Pepco, Kik, Deichmann, DM, C&A, Takko, SuperZoo.

 

Fabrica băimăreană Mobam SA (administrată de Gheorghe Jaklovszky, președintele CA fiind Petrică Vasvari) a fost înființată în 1959 și după 60 de ani, în iunie 2019, și-a sistat producția motivând reducerea cererii de mobilă din lemn masiv pe piața UE (exportau cu precădere în Germania, Olanda, Belgia), a creșterii prețului la materia primă și a datoriilor către furnizori, bugetul de stat și cel local și către salariați.

 

Conform scriptelor oficiale publice, în acest moment cei mai importanți acționari ai Mobam SA Baia Mare sunt: Gheorghe Iaklovszky – 14,22%, Mihai Dan Pitic – 13,54%, Alexandru Pop – 12,41%, Gheorghe Puț-Cozma – 10,29%. De asemenea, Statul Român, prin AAAS (autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), deține 2,83%, celelalte acțiuni fiind deținute, în procente mai mici, de alți acționari.

 

Practic, Mobam și-a vândut terenul de 3,6 hectare la prețul de 100 de euro/metru pătrat + TVA și și-a mutat deja sediul social al firmei. Aceasta este a doua mare tranzacție imobiliară pe care compania băimăreană o face cu fosta platformă a fabricii de mobilă din Baia Mare, după cea din 2008, la edificarea supremarketului Kaufland 2, vânzându-și o suprafață de aproape 2 de hectare contra sumei de 4,5 milioane de euro.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua! Aș dori să știu dacă cei care aveau cupoane valorice depuse la Mobam cum vor putea să își primească partea din sumă care le revin , în acest caz!? Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here