S-A DUS ȘI CEL CARE RÂDEA DE MOARTE – A murit marele meșter Dumitru Pop Tincu, păstrătorul Cimitirului Vesel din Săpânţa, declarat Tezaur Uman Viu

0
1995
Dumitru Tincu Pop

VESTE TRISTĂ. A murit marele meșter Dumitru Pop Tincu (67 de ani), păstrătorul Cimitirului Vesel din Săpânţa. Un Charon al românilor… S-a stins astăzi, joi, 15 decembrie 2022, în tăcere, cu gândul că a apucat, oricum, să-și facă singur crucea pictată cu spiritualitatea deprinsă de la Ion Stan Pătraș, genialul creator popular al Cimitirului Vesel din Săpânţa în anii ’35 ai veacului trecut.

 

S-a născut la 23 august 1955 și din 1977, după moartea “învățătorului” Pătraș, Dumitru Tincu Pop a continuat să păstreze neîntinată tradiția veselă a morții, la Săpânța (el a fost și custodele Casei memoriale Stan Ioan Pătraṣ). Noi românii suntem singurii care râdem de moarte… În urmă cu 20 de ani, un reportaj în New York Times a urcat până la cer notorietatea oricum crescută a acestui loc unic care este Cimitirul Vesel de la Săpânța.

 

Dumitru Tincu Pop a primit atâtea distincții că ar trebui să mai trăim o viață pentru a le aminti, fiind unul dintre cei mai notorii meșteri maramureșeni la nivel mondial. A fost membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, iar în urmă cu un an a fost declarat Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii „Tezaur Uman Viu” (era al treilea maramureșean căruia i se decerna acest titlu onorific, după rapsozii Valer Burzo din Suciu de Sus și Nicolae Pițiș din Lăpușul Românesc). A fost premiat “pentru spiritualitate, cruci şi epitafuri”.

 

Dumitru Pop Tincu din Săpânța (25 august 1955 – 15 decembrie 2022), făuritor din lemnul stejarului de “stâlpuri ale cerului”, cum le spunea crucilor vesele Stan Pătraș, a plecat la cerul văpsit în albastru de Săpânța să-și întâlnească învățătorul și să râdă de moarte.

 

Dumnezeu să-L odihnească!

 

* Foto: @Marius Peptan

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here