S-A DECIS – CSM Sighetu Marmației este reprezentanta Maramureșului la barajul de promovare în Liga a III-a, dar s-ar putea să joace un pre-baraj

0
1265

FOTBAL LIGA IV-A. Miercuri, 28 aprilie 2021, pe Stadionul Municipal „Solovan”, în finala ediției 2020-2021 a Ligii a IV-a Maramureș la fotbal, CSM Sighetu Marmației a învins FC Lăpușul Târgu Lăpuș cu 3-0 (1-0), devenind campioană județeană și fiind desemnată reprezenta Maramureșului la barajul pentru promovarea în Liga a III-a, unde va întâlni una dintre echipele clasate pe locurile 9-10 în cele 10 serii ale Ligii a III-a (dacă are noroc și nu trebuie să treacă printr-un pre-baraj, tot cu o echipă de Liga a IV-a).

 

Antrenorul sighetenilor, Romulus Buia, a început partida cu următorul 11: Sorin Ionuț Gavriș – Teodor Pop, Nicolae Racz, Alex Novoselenszki, Cătălin Boiciuc – Gabriel Vișovan, Adrian Tarța, Armand Gavaller, Mihai Pop, Daniel Mih – Attila Ghindă.

 

Gazdele au deschis repede scorul, după doar 10 minute de joc, prin vârful de atac Attila Ghindă, acesta fiind și unicul gol înscris în prima parte a meciului. În repriza a doua sighetenii au mai punctat de două ori, prin Nicolae Racz (din penalty) și Adrian Tarța, câștigând finala campionatului județean (Liga a IV-a) a unei ediții atipice, disputate în două weekenduri, și dreptul de a juca pentru promovarea în Liga a III-a.

 

Așadar, CSM Sighetu Marmației – ASFC Lăpușul Târgu Lăpuș: 3-0 (1-0), au marcat Attila Ghindă, Nicolae Racz (11 m), Adrian Tarța. Conform regulii AJF Maramureș, CSM Sighetu Marmației merge la barajul pentru promovarea în Liga a III-a.

 

De ce s-a ajuns aici

 

Din cauza deciziilor lipsite de rațiune ale FRF, care a întârziat nepermis începerea campionatului Ligii a IV-a, AJF Maramureș a fost nevoită să desemneze repezentanta județului la barajul de promovare în Liga a III-a după doar 12 zile. Care a fost soluția? 4 echipe (ACS Avântul Bârsana, ACS Salina Ocna Șugatag, CSM Sighetu Marmației și ASFC Lăpușul Târgu Lăpuș) și meciuri în sistem blitz, fiecare cu fiecare, în două weekenduri consecutive (câte un meci pe zi timp de 3 zile pentru fiecare echipă), iar primele două clasate și-au disputat astăzi finala.

 

Pentru că totul e atipic, de ce n-ar fi și fotbalul. În consecință, o veste nu tocmai îmbucurătoare pentru sigheteni: nu e sigur că vor juca barajul de promovare în Liga a III-a, 6 dintre câștigătoarele Ligii a IV-a din județe urmând să joace un pre-baraj. Iată explicațiile…

 

Ce se întâmplă după desemnarea campioanei județene

 

Conform regulamentului anunțat de FRF, cele 42 de campioane județene vor fi împerecheate prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, pentru a disputa un tur preliminar constând într-un singur joc pe teren neutru (la o distanţă aproximativ egală între cele două echipe). Numai că, așa cum v-am anunțat, Liga a IV-a a început doar în 24 din cele 42 de județe + București. Deci vor fi doar 24 de echipe care intră în barajele de promovare în Liga a III-a.

 

Aici lucrurile se complică, FRF a anunțat că în etapa a II-a a barajului pentru promovarea în Liga a III-a se califică 21 de echipe din Liga a IV-a – este faza în care campioanele județene din Liga a IV-a joacă meci direct pentru promovare/menținere în Liga a III-a cu echipele clasate în cele 10 serii ale Ligii a III-a pe locurile 9-10 + cel mai slab loc 8.

 

Rezultând 24 de echipe de Liga a IV-a, conform regulii FRF, se va proceda la tragere la sorți: 18 echipe (norocoase) din Liga a IV-a se vor califica direct la baraj cu echipele de pe locurile retrogradante din Liga a III-a, iar alte 6 echipe vor mai disputa un baraj preliminar. Acestea vor fi trase la sorți din cele 24 de campioane județene și împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic, urmând să joace un singur meci, iar cele 3 câștigătoare se califică (alături cele 18 campioane județene noarocoase) la barajul de promovare.

 

În final, cele 21 de echipe campioane în Liga a IV-a rezultate vor fi împerecheate (nu se menționează în regulamentul FRF dacă se va ține sau nu cont de criteriul geografic) cu 21 de echipe de pe locuri retrogradabile din Liga a III-a (ultimele două din fiecare serie + cel mai slab loc 8). Meciurile de baraj se joacă în dublă manșă (tur-retur), în 16 mai și 23 mai 2021, iar câștigătoarele acestor 21 de meciuri vor fi declarate, după caz, promovate sau menținute în Liga a III-a.

 

* Foto: @ CSM Sighetu Marmației, @ AJF Maramureș

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here