RUTA EDEN – Maramureș are 4 zone, cele mai multe din țară, incluse pe ruta destinațiilor turistice europene de excelență

0
3632

CLASIFICARE – TURISM NON-TRADIȚIONAL. În anul 2006, Comisia Europeană a lansat Proiectul EDEN (European Destinations of Excellence – Destinații Europene de Excelență), vizând promovarea la nivel european a destinaţiilor non-tradiţionale, semnalând diversitatea și calitatea ofertei turistice de pe continent. De asemenea, proiectul urmărește reducerea turismului de sezon (vară/iarnă), susținerea turismului durabil și a creat o rețea între destinațiile incluse în EDEN.

 

Recent, Ruta EDEN din România, care cuprinde 36 de destinații din 20 de județe, a fost recunoscută ca rută cultural-turistică națională de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Dintre cele 36 de destinații europene de excelență, 4 sunt localizate în Maramureș (este județul cu cele mai multe destinații EDEN din România).

 

Cele 4 destinații sunt Tăuții Măgherăuș și Ocna Șugatag (pentru turism de sănătate și relaxare), Sighetu Marmației și Țara Chioarului (pentru turism cultural tangibil). Conform regulamentului Comisiei Europene, în fiecare an, autoritățile naționale de turism desemnează câte 4 Destinații Europene de Excelență.

 

Din Maramureș, singura zonă din cele 4 incluse în Ruta EDEN care a obținut locul 1 (winner) este Tăuții Măgherăuș (în 2019). Pentru cei prea obișnuiți cu zona, care observă mai greu deosebitul și excelența, să nominalizăm principalele atuuri care au dus la clasificarea fostei comune metamorfozată politic în orășel în anul 2004: cele mai moderne facilități spa din zonă; satul aparținător (cartier, pe stil nou) Ulmoasa, un sat de munte situat în inima pădurii unde se află centrul de permacultură Baza Ulmu (o casă naturală, un ecodom cu 3 module, construit doar din materiale naturale – pământ, lemn, piatră, stuf, lână și vegetație -, și unde turiștii mănâncă produse 100% organice și învață să trăiască ecologic); Lacul Nistru; traseele de drumeție spre Piatra Hotarului, Piatra Șoimului sau Vârful Cicârlău; turismul speo de mină (la Nistru); călăritul – hipoterapie, sau turism ecvestru.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here