ROTAȚIA CADRELOR – S-a schimbat șeful la „Doi şi-un sfert” în Maramureș, serviciul secret al Ministerului de Interne

0
3759

SJPI MARAMUREȘ. La sfârșitul primăverii anului  2021, Direcția Generală de Protecție Internă l-a împuternicit la conducerea Serviciului Județean de Protecție Internă (SJPI) Maramureș pe colonelul Mihai Vasile Demarcsek, provenit din structură (în serviciile militarizate, ale magistraturii ș.a.m.d., împuternicirea este similarul interimatului din serviciile publice civile). Până acum, structura era condusă de locotenent colonel Ciprian Florin Blidar (în foto mic dreapta).

 

Cei cu SJPIul ăsta

 

Pentru cei mai puțin familiarizați cu serviciile secrete militarizate, SJPI a fost creată în noiembrie 2016, pe structura fostei SIPI, numită colocvial „Doi şi-​un sfert” – această denumire datează de la începutul post-revoluționar al serviciului, din 1990, fiind descendenta fostei UM 0215 (unitatea de informații/serviciu secret a Ministerului de Interne, înființată la inițiativa lui Gelu Voican Voiculescu). În noiembrie 2016, DGIPI (implicit și serviciile județene) este desființat de guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloș, prin ministrul de Interne Dragoș Tudorache, pentru că, fiind folosit politic din toți bojocii și filajele, și-ar fi “pierdut din credibilitate pe plan intern și extern”.

 

Oficial, acest serviciu era cunoscut ca Poliția Poliției (adică polițiștii care vegheau ca polițiștii să respecte legea), în fapt fiind utilizat pentru producerea de informații nu numai în spețe care priveau personal din MAI, ci și ale unor persoane publice civile (politicieni, jurnaliști, Casa Regală, ofițeri din alte structuri de informații etc.). În fine, l-au desființat și au înființat Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) – observați că s-a renunțat scripitc (în fapt nu s-a renunțat) la culegerea/gestionarea informațiilor, fiind păstrată doar componenta de protecție internă -, noua structură fiind pusă sub un ipotetic control parlamentar.

 

La înființarea noului DGPI, la conducerea structurii din Maramureș (SJPI Maramureș) a fost împuternicit locotenent colonel Ciprian Florin Blidar, fost la hulitul SIPI Maramureș, unul dintre mulții “filori” deconspirați din timpul în care la conducerea serviciului se afla Augustin Bărbos (acesta a trecut în rezervă, ca mai toți foștii șefi ai serviciilor județene ai defunctei structuri).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here