RITM DE MELC – Reabilitarea spațiilor verzi de pe malurile Săsarului: peste 22,5 milioane de lei, din care 10 milioane de lei vin din pușculița orașului

0
408
Râul Săsar, zona Baia Mare

AMENAJAREA MALURILOR SĂSARULUI. În Baia Mare, proiectul de reabilitare a spațiilor verzi degradate și realizarea unei infrastructuri de agrement în zona malurilor râului Săsar se aseamănă cu OZN-urile: toată lumea vorbește despre ele, dar nu le-a văzut nimeni. Pentru că proiectul a reintrat în actualitate prin aprobarea contribuției financiare a municipiului, am refăcut calendarul acestei poezii – pentru că deocamdată, existând doar pe hârtie și fără sursă de finanțare aprobată, e doar o poezie.

 

Ca o piedică în calea uitării

 

Ianuarie 2018. Municipalitatea Băii Mari a contractat firma Re-Act Now Architecture din București (administrată de Mario George Kuibuș) pentru elaborarea documentațiilor tehnico-economice (la nivel de DALI – Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii) pentru două obiective de investiții, printre care și reabilitarea spațiilor verzi degradate și realizarea infrastructurii de agrement în zona malurilor râului Săsar). Exclusiv pentru această lucrare, s-a plătit 10.000 de euro pentru infrastructura de agrement în zona malurilor Săsarului.

 

Firma este aceeași care în anul 2012 a câștigat concursul de proiecte de reabilitare a Pieței Revoluției, concurs organizat de municipalitate și despre care primarul Cătălin Cherecheș afirma că vrea să-l transforme în realitate în anul 2013. De atunci au trecut 6 ani, nu s-a făcut nimic. Proiectul firmei din Bucureşti propunea o piaţă transformată “într-o sufragerie pentru fiecare băimărean” (vă mai amintiți, e proiectul cu inserţii în dalele de granit, colorate în nuanţe ale aurului, argintului, cuprului şi plumbului).

 

Februarie 2018. Proiectul e gata. Conform acestuia, suprafaţa amplasamentului este de 37.414 mp, iar în urma amenajării se obţin 33.677 mp de spaţii verzi, 2.360 mp circulaţii pietonale, 590 mp circulaţie auto şi parcări, 492 mp șase pavilioane, 295 mp platforme, gradene etc. Nice. Proiectul se plătește și se pune la dospit în vreun sertar.

 

Martie 2019. Ciorba e reîncălzită: se aprobă documentaţia tehnico-economică. Valoarea totală a investiţiei: 22.535.710 lei, din care construcția efectivă costă 17.273.265 lei. Durata de realizare a investiţiei: 12 luni.

 

Octombrie 2019. Se aprobă contribuţia totală a municipiului Baia Mare: din cei 22,5 milioane de lei, din pușculița orașului (bugetul local) se vor scoate, dacă se va face vreodată acest proiect, peste 10 milioane de lei (exact: 10.001.669,05 lei – 9.475.445,35 lei contribuţia proprie la valoarea eligibilă a proiectului și 526.223,70 lei, cheltuieli neeligibile).

 

O poezie frumoasă, compusă în urmă cu aproape 2 ani și recitată periodic. Practic/fizic, nu s-a făcut nimic.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here