REUȘITĂ – Deputat Călin Bota: Proiectul de 400 de milioane de euro pentru infrastructura de apă a Maramureșului a însemnat o muncă intensă, începută în urmă cu ani

0
667
Călin Bota (prim-plan, primul din dreapta)

TRASEUL UNUI PROIECT IMPORTANT. Zi importantă pentru dezvoltarea județului Maramureș și pentru creșterea calității vieții maramureșenilor. Am participat astăzi la ceremonia de semnare a Contractului de finanțare a Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Maramureș, un proiect la realizarea căruia am lucrat intens în calitate de secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene și pe care l-am susținut și în calitate de deputat de Maramureș.

 

Proiectul are o valoare de peste 400 milioane de euro, fiind cel mai mare proiect al județului Maramureș de până acum, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

 

În 2020, când am fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, am constatat că proiectul se afla într-o fază de blocaj, atât din cauza neîncadrării în condițiile impuse de ghid, cât și din cauze externe, legate de procedurile greoaie de la Comisia Europeană. Am accelerat consultările, am eliminat neconcordanțele și astfel astăzi am reușit să ajungem la semnarea acestui contract extrem de important pentru comunitățile locale.

 

Proiectul semnat astăzi în prezența ministrului investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, vizează pe partea de alimentare cu apă potabilă:

 

  • extinderea conductei de transport pe 180 de kilometri;
  • realizare a 41 de stații de pompare apă potabilă noi;
  • extinderea rețelei de distribuție pe 301 kilometri;
  • o nouă stație de tratare a apei;
  • realizarea a 26 de noi stații de clorinare/reclorinare a apei.

 

În ceea ce privește lucrările pe partea de canalizare menajeră, aici vor fi extinse rețelele de canalizare pe 189 de kilometri, vor fi realizate 3 stații noi de epurare, 84 de noi stații de pompare a apei uzate, conducta de refulare va fi reabilitată pe 802 kilometri și vor fi realizate 864 de racorduri pe rețeaua de canalizare existentă.

 

De acest proiect, ce urmează să fie finalizat în decembrie 2025, vor beneficia 29 de unități administrativ-teritoriale din județ: municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației, orașele Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Vișeu de Sus, comunele Ardusat, Bocicoiu Mare, Câmpulung la Tisa, Cicârlău, Coltău, Copalnic-Mănăștur, Groșii Țibleșului, Mireșu Mare, Poienile de sub Munte, Recea, Remeți, Remetea Chioarului, Rona de Jos, Săcălășeni, Sarasău, Satulung, Șișești, Suciu de Sus și Vadu Izei. La acestea se adaugă și UAT Județul Maramureș.

 

Obiectivul principal al acestui proiect major de investiții este creșterea gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă, precum și a nivelului de colectare și epurare a apelor uzate la nivelul județului nostru. Maramureșenii vor avea astfel acces la condiții mai bune de trai, vom proteja natura și vom asigura un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile viitoare.

 

Mulțumiri ministrului Marcel Ioan Boloș pentru susținerea acestui proiect important pentru Maramureș, echipei din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, secretarul de stat Carmen Moraru și directorul general Oana Arat, pentru implicarea în succesul acestui proiect, conducerii Vital SA și desigur felicitări președintelui Consiliului Județean, Ionel Bogdan și primarilor din Maramureș care au muncit intens pentru acest proiect!

 

Deputat Călin Ioan Bota



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here