RESURSĂ NEFOLOSITĂ – Dacă Primăria Baia Mare ar instala panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul municipalității ar economisi 248.165 euro/an

0
604

CONSUM vs. COSTURI ENERGIE ELECTRICĂ. Dacă Primăria Baia Mare și-ar instala panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul municipalității ar economisi 248.165 euro/an, conform unei analize a Greenpeace România, realizată de analistul independent Andrei Ilaș (membru fondator al Cooperativei de Energie) și remisă 2mnews.

 

Baia Mare consumă în acest moment în clădirile pe care le deține/administrează 3.143 MW/h, dar are un potențial de producție a energiei fotovoltaice de 14.365 MW/h (calculele au fost făcute de analistul independent Ilaș, în baza informațiilor oficiale oferite Greenpeace de Primăria Baia Mare, găsiți studiul în întregime AICI).

 

Concluzia e simplă: cantitatea de energie pe care o consumă și o plătește acum Primăria Baia Mare poate fi compensată în întregime prin producția de energie din surse fotovoltaice. Mai mult, municipalitatea are un potențial de producție a energiei electrice (din surse fotovoltaice) care depășește de 4 ori cantitatea pe care o consumă.

 

Probabil vă gândiți că pentru a realiza această economie (și a face chiar profit) e nevoie de o sumă imensă de bani. Însă nu e așa. Suprafața totală a acoperișurilor clădirilor pe care le deține Primăria Baia Mare este de 97.416 mp, iar pentru a le acoperi cu panouri fotovoltaice ar trebui să investească circa 2 milioane de euro (exact: 2.069.942 euro). Dacă într-un singur an s-ar renunța la concerte și luminițe kitschoase, precum și la plăți de 4-5 ori mai mari decât alții pentru deszăpezirea și întreținerea străzilor și a marcajelor stradale, de pe urma cărora cetățenii nu rămân cu nimic esențial, această investiție s-ar putea implementa în câteva luni, fără niciun fel de problemă, fără împrumuturi bancare, fără a aștepta cu mâna-ntinsă aprobarea vreunei finanțări nerambursabile.

 

Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de Primăria Baia Mare sunt de circa 71 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care variază în jurul valorii de 200 euro/MWh (prețul mediu pentru anul 2021 a ajuns la 104 euro/MWh, de peste 2,6 ori mai mare decât prețul anului 2020, iar prețul din martie 2022 a depășit 274 euro/MWh, conf. OPCOM, 2022) – creșterea prețurilor la electricitate în ultimul an este cauzată de creșterea prețului gazelor fosile de care este dependentă marea majoritate a Europei, însă creșterea capacităților de energie regenerabilă determină o reducere a acestei dependențe și o scădere pe termen lung a prețurilor.

 

În acest moment, energia solară fotovoltaică a devenit cea mai ieftină sursă de energie: între 2009 și 2020, costurile panourilor fotovoltaice au scăzut cu până la 95%, iar costurile totale de investiții pentru generarea de electricitate din surse fotovoltaice au scăzut între 77% și 90%.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here