“RESPONSABILII” – Deși din 2 decembrie 2021 Baia Mare nu mai are operator de salubritate stradală, Primăria… a anulat licitația pentru atribuirea serviciului

0
581

SALUBRITATE – BAIA MARE. În 1 decembrie 2021, contractul Primăriei Baia Mare cu Drusal SA pentru efectuarea serviciului public de salubritate stradală a expirat. Primarul Cătălin Cherecheș a cerut operatorului de salubritate să continue prestarea serviciului, până la finalizarea licitației aflate la acea vreme în derulare, fiind introdusă în licitație târziu, în octombrie 2021 (de ce nu a fost inițiată licitația pentru a avea un operator în timp util, doar decidenții din Primărie știu).

 

Drusal a fost de acord să continue prestarea serviciului de salubritate stradală în Baia Mare până când administrația își termină licitația și desemnează operatorul, cu următoarele condiții:

1) Primăria Baia Mare să-și plătească datoriile aferente serviciului pe care l-au prestat și care avea lucrările efectuate recepționate de Primărie (în cuantum de 9 milioane de lei doar la salubritatea stradală!);

2) să le spună cu ce depozit autorizat au contract (pentru a ști unde să transporte gunoiul colectat din coșurile stradale și de pe străzile urbei – dar Primăria nu are niciun contract cu niciun depozit autorizat, dovadă că au aruncat gunoiul pe malul Săsarului, ca-n orice țară din Lumea a III-a);

3) să plătească facturile la 30 de zile și nu la 90 de zile ca în contractul tocmai încheiat (pentru că și firma își plătește furnizorii la 30 de zile – bine, Primăria nu plătea nici la 90 de zile, cum prevedea contractul, în fapt nu plătea deloc, pentru că banii erau cheltuiți pentru alte servicii indispensabile urbei, cum ar fi luminițe decorative, spectacole etc.);

4) să actualizeze costul serviciului de salubritate stradală conform majorărilor din ultima perioadă (combustibil, gaz, energie electrică etc.), pentru că o firmă nu e Armata Salvării sau Crucea Roșie să lucreze în deficit economic.

 

Ce a făcut administrația locală condusă de Cherecheș? Nimic. Le-a dat cu flit celor cărora nu le plătise nicio factură pe anul 2021 (bine că ne-am găsit proștii care să presteze pe banii lor un serviciu public) și a venit în Consiliul Local să le ceară să delege serviciul către SPAU (Serviciul Public Ambient Urban), serviciul Primăriei specializat în plantarea panseluțelor la preț de orhidee. Sigur, SPAU n-avea nimic: nici oameni, nici utilaje, nici autorizație pentru a efectua serviciul.

 

Cum s-a încredințat serviciul la SPAU

 

2mnews a demonstrat că făcând salubritatea stradală cu angajații proprii, Primăria plătește mai mult decât plătea operatorului privat (detalii AICI și AICI). În primă fază, în 3 decembrie 2021, aleșii locali au respins propunerea primarului Cherecheș (doar 10 voturi pentru, trebuiau minimum 12). Apoi, în 13 decembrie, 13 aleși locali (5 s-au abținut – considerat vot împotrivă) au decis delegarea prin încredințare directă a serviciului de salubritate stradală la SPAU (până în 1 martie 2022).

 

Decizia celor 13 consilieri locali ne-a costat cel puțin 60.000 lei în plus, bani pe care SPAU trebuie să-i plătească ca amendă a Gărzii de Mediu pentru colectarea și transportul fără autorizație al deșeurilor stradale (consilierii sunt următorii: Ionuț Pîrvu, Mihaela Câmpan, Ștefan Lupșa, Mariana Pop, Radu Ardelean, Ioan Dăncuș, Gabriel Roman – toți 7 de la Coaliția pentru Maramureș; Pinter Zsolt și Pap Zsolt – ambii de la UDMR; Simion Bizău, Mircea Cirț, Romeo Crișan, Gheorghe Bărbuș, Ioana Marincaș, Ovidiu Crăciun – toți 6 de la PNL; Bogdănel Gavra, Adrian Pop și Varga Cornel – toți 3 de la PMP. Nu au votat pentru: Bogdan Hodorogea, Leontin Pop, Horia Buhan și Claudiu Pop – toți 4 de la USR; și Andreea Hordău – PNL). În acest timp (până în 1 martie 2022), se presupunea că se va decide operatorul prin licitația demarată de Primăria în acest sens în octombrie 2021. Numai că în 1 februarie 2022, la ora 16.25, Primăria Baia Mare a… anulat licitația. Fără să menționeze niciun motiv.

 

În acest moment, salubritatea stradală este făcută de SPAU, fără autorizație din partea Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice – sereleul Nord Eco Solution din Băița, controlat de Ionuț Andrei Crișan, le-a dat/contractat celor de la SPAU și un tocător de deșeuri la rampa ilegală de pe malul Săsarului, pentru a toca jegurile pe care le-au aruncat ilegal acolo și a putea să le transporte la depozitul conform de la Oradea (pare mai puțin important pentru instituțiile statului că și transportul gunoiului la Oradea se face tot ilegal, pentru că legea impune trasabilitatea cantităților și la ieșire acestea trebuie cântărite, însă la depozitul ilegal de pe strada Europei nu există cântar).

 

Ce prevedea licitația anulată

 

Contractul a cărui licitație a fost anulat se referea la salubrizare stradală în Baia Mare, timp de 2 ani (respectiv măturatul, spălatul, stropirea şi întreţinerea căilor publice; colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare; colectarea, transportul, depozitarea deșeurilor moloz/voluminoase în cazul depozitării necontrolate; golirea coşurilor stradale) și avea o valoare totală estimată de Primăria Baia Mare de 37,4 milioane de lei (sumă care include TVA), iar criteriul de atribuire era Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul avea o pondere de 90%, iar componenta tehnică 10%).

 

Suma era mult mai mare decât cea plătită anterior către Drusal (respectiv circa 9 milioane de lei/an), însă conținea, suplimentar, și depozitarea deșeurilor (care trebuia plătită de operator).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here