REPROFILAREA AFACERII „STÂRDINOASA” – Cel mai bogat maramureșean își populează cu cerbi lopătari complexul de vânătoare de la Băița de sub Codru

2
14513

COMPLEX DE VÂNĂTOARE. Cel mai bogat maramureșean, industriașul și bancherul Valer Blidar (77 de ani) își populează cu cerbi lopătari complexul de vânătoare Stârdinoasa din apropiere de Odești, satul său natal.

 

Terenul, în suprafață de peste 70 de hectare, localizat în extravilanul comunei maramureșene Băița de sub Codru, în apropiere de satul Odești (la circa 1,5 km), este cuprins în Fondul Cinegetic 37 Asuaj (gestionat de Asociația de Vânătoare și Pescuit Codru), fiind la circa 60 de km de Baia Mare. Pe acea suprafață, Valer Blidar, care este proprietarul terenului, a avut o crescătorie de mistreți (autorizată din anul 2011), însă acum o reprofilează într-un complex de vânătoare / crescătorie a cerbului lopătar.

 

Noul proiect de la Stârdinoasa

 

Documentațiile/demersurile sunt făcute prin firma Prodind Impex SRL din Baia Mare, administrată de nepotul lui Valer Blidar, Petrică Chiș. Proiectul reconversiei a fost executat de ecologul Remus Unici de la firma specializată Cinegis Ar Cons SRL din Caransebeș, iar acum se află în procedura de obținere a acordurilor de mediu. Conform acestuia, Prodind Impex și Valer Blidar s-au asociat în participațiune pentru a realiza acest proiect, Blidar contribuind la afacere cu terenul, iar nepotul său, Chiș, trebuie să asigure baza tehnico-materială și logistică.

 

Accesul la complexul de vânătoare Stârdinoasa se face de pe drumul județean DJ 108D Băsești – Băița de sub Codru, de unde se ramifică un drum agricol care duce la complex. Cerbii lopătari vor fi vânduți și în stare vie, iar estimarea este că anual va fi livrată pe piața de consum, ca rezultat al vânătorilor organizate pentru realizarea planului de recoltă, circa 10.000 kg carne de vânat. Evident, în calculul economic este luat și turismul, atractivitatea zonei urmând să cunoască o creștere din acest punct de vedere.

 

Proiectul prevede ca terenul să fie împărțit astfel: 30 hectare pentru reproducere, 1 hectar pentru carantină și circa 40 de hectare pentru tineret. Inițial, complexul se va popula cu circa 30 de exemplare de cerb lopătar (12 masculi și 18 femele), urmând ca în al doilea an să se ajungă la nivelul prevăzut de 60 de exemplare.

 

Cine este Valer Blidar
Valer Blidar, născut în 1945 în satul Odești (pe atunci parte a comunei Băiţa de sub Codru, care aparținea de pretura Cehul Silvaniei – comitatul Sălajului, astăzi aparținând de com. Băsești – jud. Maramureș), este fiul mijlociu al ultimului luptător activ anticomunist din România, Vasile Blidaru – tatăl său a fost armurier în Armata Regală, în perioada de rezistență anticomunistă fiind cunoscut sub denumirea „Haiducul Codrilor” (a fost lichidat de Securitate în 23 mai 1958).
Blidar, geodez de profesie, este preşedintele grupului de firme Astra (care cuprinde Astra Vagoane Călători Arad, Tristar, Serv Titu, Astra Vest, Marmura Service, Arcons Security, Trend-Invest), numele său fiind strâns legat de Astra Vagoane Călători SA, fabrică de vagoane preluată în 1999, pe când aceasta se afla în pragul falimentului, cu datorii de 1.200 miliarde de lei vechi, pe care a reușit să le plătească în 5 ani și să salveze fabrica. A fost acționar majoritar al Băncii Comerciale Feroviare, pe care a fondat-o în 2009 (și-a vândut participația în 2020) și este proprietarul Viilor Blidar din Gura Vadului (Tohani, Dealu Mare), unde a pus bazele unei crame pentru vinuri premium și superpremium. De asemenea, susține activitatea unei școli profesionale cu peste 200 de elevi.
Are o avere estimată la 170 milioane de euro, fiind o prezență constantă în Topul 50 al celor mai bogați români.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Admir foarte mult muncă și strategia grupului Astră dar în ultima perioadă oamenii angajati pe trenurile Astra lăsa mult de dorit.Am urcat in trenul IR care circula pe ruta București-Brasov dimineața 14/10/2023 pentru a ajunge la Câmpina.Stiam cât costă un bilet 36 lei si am asteptat omul în uniformă verde să vină.A apărut și a amenințat că ne da jos la Ploiești. Impresia mea de doctor de urgență este ca se omenise cu horinca cam mult! A ținut o conferință despre eliberarea biletelor. A comentat că aveam banii potriviți!? Din respect pentru domnul Blindat care a dotat Stb cu tramvaie Imperio nu ma adresez nici unei instituții abilitate cu amendarea acestui element.Dar e păcat pentru munca si corectitudinea acestei companii.Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here