COMPLEX DE VÂNĂTOARE. Cel mai bogat maramureșean, industriașul și bancherul Valer Blidar (77 de ani) își populează cu cerbi lopătari complexul de vânătoare Stârdinoasa din apropiere de Odești, satul său natal.
Terenul, în suprafață de peste 70 de hectare, localizat în extravilanul comunei maramureșene Băița de sub Codru, în apropiere de satul Odești (la circa 1,5 km), este cuprins în Fondul Cinegetic 37 Asuaj (gestionat de Asociația de Vânătoare și Pescuit Codru), fiind la circa 60 de km de Baia Mare. Pe acea suprafață, Valer Blidar, care este proprietarul terenului, a avut o crescătorie de mistreți (autorizată din anul 2011), însă acum o reprofilează într-un complex de vânătoare / crescătorie a cerbului lopătar.
Noul proiect de la Stârdinoasa
Documentațiile/demersurile sunt făcute prin firma Prodind Impex SRL din Baia Mare, administrată de nepotul lui Valer Blidar, Petrică Chiș. Proiectul reconversiei a fost executat de ecologul Remus Unici de la firma specializată Cinegis Ar Cons SRL din Caransebeș, iar acum se află în procedura de obținere a acordurilor de mediu. Conform acestuia, Prodind Impex și Valer Blidar s-au asociat în participațiune pentru a realiza acest proiect, Blidar contribuind la afacere cu terenul, iar nepotul său, Chiș, trebuie să asigure baza tehnico-materială și logistică.
Accesul la complexul de vânătoare Stârdinoasa se face de pe drumul județean DJ 108D Băsești – Băița de sub Codru, de unde se ramifică un drum agricol care duce la complex. Cerbii lopătari vor fi vânduți și în stare vie, iar estimarea este că anual va fi livrată pe piața de consum, ca rezultat al vânătorilor organizate pentru realizarea planului de recoltă, circa 10.000 kg carne de vânat. Evident, în calculul economic este luat și turismul, atractivitatea zonei urmând să cunoască o creștere din acest punct de vedere.
Proiectul prevede ca terenul să fie împărțit astfel: 30 hectare pentru reproducere, 1 hectar pentru carantină și circa 40 de hectare pentru tineret. Inițial, complexul se va popula cu circa 30 de exemplare de cerb lopătar (12 masculi și 18 femele), urmând ca în al doilea an să se ajungă la nivelul prevăzut de 60 de exemplare.
Cătălin VISCHI
ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.
Cu acești oameni putem dezvolta România!