REPORTAJ CÂT UN ETAJ – Samuel, drumul unui copil simplu către visul său, medalia olimpică: singurul maramureșean în Lotul Olimpic pentru tineret la box

0
3001

SAMUEL ROMAN. “Nu-l scrie sub formă de reportaj, serios, că nu mai citește nimeni reportaje, ’i mileniul vitezei, feizbuc, alea, nu mai au răbdare oamenii să se întâlnească, dar… Uite, chiar ieri mi-a scris unu’ să scriem mai puțin, că el nu prea înțelege mare lucru când citește mult. Informație brută, simplificată la maximum, percepție rapidă, fără să te supună unui efort mental”. “Mda, multe litere pot să te-ncurce… Păi și nu i-ai spus să se uite la televizor?”.

 

Concesia. Simplificată și populistă, informația e asta: un puști de 17 din Sighetu Marmației, Samuel Roman, boxer, fost la CSȘ-ul local, acum înrolat la CSȘ 2 Baia Mare, este singurul maramureșean convocat la Lotul Olimpic de Tineret al României. Chiar acum, când scriu, el e în drum spre visul lui. De fapt, despre asta e scrierea, nu despre box. Despre visul lui Samuel.

 

… așa am început să scriu despre un puști fascinant. Reportaj să fie! Mai cred în oameni care citesc.

 

Samuel Roman: Medalie olimpică la Paris, în 2024

 

Știu, în lumea asta sunt mulți puști fascinanți, dar eu am ales să scriu despre Samuel. Mai exact el m-a ales (puștiul ăsta doar pare să-ți ofere variante). Visul lui? O medalie olimpică. Încă nu-ndrăznește să o spună cu voce tare, dar știu că se gândește la aur. Și că atunci când se va întâmpla lucrul ăsta (“în 2024, la Paris”), Samuel Roman își va aminti că atunci când “virusul i-a închis sala de sport”, în primăvară, se antrena în fața casei cu antrenorul său și singurii parteneri de distracție adolescentină îi erau coarda și sacul.

 

Are trei antrenori. Îi enumeră cadențat, pentru că în drumul spre satisfacții, boxul este nu doar despre talent, sacrificii și durere, ci și despre disciplină: Claudiu Râșco, Bogdan Bota (care este și antrenor secund la Lotul Olimpic de seniori), Claudiu Filip. Dar despre fostul mare boxer Claudiu Râșco (“boxerul care formeaza oameni”, cum l-au numit cei de la Elita României), Samuel vorbește ca despre un tată.

 

La 17 ani, în România, Samuel Roman a câștigat cam tot ce-a putut. Este de cinci ori campion național (la categoriile lui de vârstă și de greutate), a câștigat Cupa României și “mai multe turnee internaționale” – nu le ține o evidență, pare că nici nu-l interesează, fiind focusat doar pe visul său: medalie olimpică la Paris, în 2024.

 

La ultimul Campionat Național finalizat, cel din 2019, a luat aur. “Câștigam și anul ăsta – am participat la Tineret, că am înaintat în vârstă, am 17 ani -, dar s-a oprit competiția din vina virusului. S-a ținut la Giurgiu, am trecut în optimi de un congolez (n.red., naturalizat, tatăl său s-a mutat în România), 5-0, la puncte, dar l-am făcut de două ori knockdown. Ieșeam campion la categoria 60 de kilograme, eram bine pregătit (suplimente, cantonament) mai aveam semi-finala și finala, dar s-a oprit”.

 

Stă în Sighetu Marmației, dar s-a transferat la Liceul Anghel Saligny din Baia Mare, la profil Sport, și acum este legitimat la CSȘ 2 Baia Mare. A numărat nu zilele, ci clipele până când s-au redeschis sălile de sport. La un moment dat am renunțat să-l întreb orice. Turuia despre box, ca dintr-o Biblie învățată de la Râșco, cel care formează oameni. Boxul nu e bătaie, ci te educă, îți creează caracterul. E scrimă cu pumnii. Trebuie să lovești fără a fi lovit. E despre muncă. Despre atunci când realizezi că sacrificiul face parte din viață. Sport. Și este creator de vise. Atâtea vise…

 

 

“Eu acum muncesc pentru visul meu. Mă duc la Bacău, la Lotul Olimpic, să mă pregătesc pentru Europene și Mondiale, dacă se vor ține. Sper să ies campion. Dar eu, de fapt, mă pregătesc pentru Olimpiada din 2024, de la Paris. Mereu m-am pregătit pentru asta…”. “Nu-ți vine, așa, să te distrezi și tu, ca și colegii tăi de generație?”. “V-am spus, am un vis”.

 

… și atunci m-am întors în timp cu 57 de ani, privind treptele Monumentului Lincoln din Washington și pe Martin Luther King Jr., cel care în 17 minute a schimbat lumea cu un discurs, „I Have a Dream” („Am un vis”), considerat astăzi cea mai importantă cuvântare a secolului al XX-lea. Nu știu dacă Samuel Roman l-a ascultat pe Luther King Jr., dar știu că atunci când ai un vis ai doar două opțiuni: să-l visezi, sau să-l înfăptuiești.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here