REPLICĂ – Transparentizare post-factum: Poliția maramureșeană desecretizează contractul cu insolventa firmă-angajatoare a unor foști polițiști, copii și cunoștințe ale acestora

0
1160

DREPT LA REPLICĂ. În urma articolului 2mnews “FAPT – Poliția județului Maramureș a demarat operațiunea construirii unui nou sediu pentru Serviciul Rutier: acțiunea “Reabilitarea Vlonga”, băgată sub preș” (aveți detalii AICI), Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș a remis redacției, prin Compartimentul Relații Publice, un drept la replică în care face unele corecții (minore, nesemnificative) ale scrierii și repetă întocmai alte elemente ale articolului. Vă redăm integral comunicarea, alăturat (pentru că ni l-au remis în PDF și n-avem scribi plătiți din bani publici să-i obligăm să-l copieze într-un format editabil pentru a-l putea posta în alt mod).

 

Corecțiile principale sunt acestea: casa care urmează să fie demolată este situată la aceeași adresă cu mai multe construcții (str. Tineretului nr. 10), foste garaje/grajduri transformate în timp în sedii polițienești pentru diverse activități. Această casă nu a fost cuprinsă în proiectul de reabilitare, care a vizat celelalte construcții situate la aceeași adresă. N-a fost cuprinsă, pentru că încă din 2019 s-a luat decizia demolării și construirii unui nou sediu pe același amplasament.

 

Apoi, în urma mutării Biroului Rutier județean în mall-ul Baia Mare Value Center (pentru că în fostul sediu – casa care va fi demolată – nu se mai putea activa), IPJ plătește “doar” ceva mai mult de 1.000 euro/lună (exact: 5.510,22 lei/lună, sumă care include TVA – articolul estima un minim de 7.000 lei/lună, în lipsa transparenței în comunicare a IPJ Maramureș calculul fiind bazat pe disponibilitatea financiară din cererea de ofertă inițială a instituției polițienești).

 

Cam atât în privința inadvertențelor. Însă scrierea aceasta a fost generată în principal de detaliile oferite de IPJ Maramureș în privința contractului până acum secretizat cu firme Argo Renov Construct SRL Baia Mare, contract care se referă la reabilitarea a două clădiri din sediul IPJ (lotul 1), precum și la sediul Poliției Municipiului Baia Mare și sediul Biroului Rutier al Municipiului Baia Mare (lotul 2).

 

Cele două contracte au fost semnate la 15 septembrie 2020 și totalizau valoarea consemnată în articolul 2mnews, respectiv 1,75 milioane de lei (exact: 1.758.853,70, sumă care include TVA), adică aproape 63% din suma totală alocată reabilitării celor 11 clădiri ale IPJ Maramureș cuprinse în proiectul cu fonduri nerambursabile.

 

Poliția spune că nu l-au putut împiedica pe Ioan “Nelu” Vlonga să participe la licitație cu firma sa deja în insolvență (Argo Renov Construct SRL) și în care erau angajați foști polițiști, precum copii și cunoștințe ale acestora (câteva detalii aveți AICI), pentru că acesta a invocat un articol (77, aliniatul 6) din Legea insolvenței (nr. 85/2014), conform căruia “debitorul aflat în procedura insolvenţei nu poate fi împiedicat să participe la licitaţii publice pentru motivul deschiderii procedurii”.

 

Noi am râs tare-tare de tot la lectura acestei motivări (mai ales că am auzit-o și în alte spețe), întrebându-ne dacă decidenții rezultatelor acestor licitații publice sunt chiar atât de slab pregătiți, sau chiar cred că restul (în afara lor) sunt niște proști?

 

Pentru că Argo Renov Construct SRL nu trebuia împiedicată să participe la licitație pe considerent că e în insolvență (fapt, într-adevăr, nelegal), ci oferta acesteia trebuia declarată neconformă pentru că avea datorii la stat. Datorii de fix 364.998 lei (la AJFP Maramureș). Fapt lesne verificabil (obligatoriu chiar!) – pe strada Serelor nr. 2 e sediul Finanțelor Publice Maramureș, nu era greu de verificat. Poți să fi în insolvență fără să ai datorii la stat, dar dacă ai certificat fiscal neconform, nu poți să participi la licitații ale instituțiilor statului (ceea ce are logică).

 

În fine, ditamai Poliția a luat poziția de drepți când a zis Vlonga că nu-i pot interzice să liciteze, apoi a licitat cel mai puțin, a fost declarat câștigător (oarecum surprins, credem, că nu-l întreabă nimeni de datoriile la stat), a semnat contractul și a început să lucreze. Puțin. Foarte puțin. Dar acele lucrări au fost recepționate, le-a și facturat (în total 103.214,79 lei), numai că pentru că nu se-ncadra în grafic, după 10 luni, în 30 iulie 2021, Poliția județului a reziliat contractele cu firma lui Vlonga și “pentru neexecutarea culpabilă a contractelor de Argo Renov Construct” a fost executată garanția de bună execuție (147.802,83 lei), bani care au fost virați în bugetul statului.

 

Cele două loturi, unde n-a lucrat Vlonga, ci alți antreprenori, au fost finalizate în termen (sediile polițiilor rurale din Rona de Jos, Sarasău, Remeți, Leordina, Ruscova, Moisei și Bistra). Cât despre loturile contractate cu firma lui Vlonga pentru că le-a arătat polițiștilor aliniatul 6 din articolul 77 al Legii insolvenței), acestea au rămas varză. Adică nefinalizate. Mama lui de aliniat 6…

 

* Alăturat aveți Dreptul la replică al IPJ Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here