REPETITIV – Primarul Cherecheș cere, din nou, aprobarea consilierilor băimăreni să îi exproprieze pe ceilalți 7 proprietari ai Casei Iancu de Hunedoara

0
1541

CASA IANCU DE HUNEDOARA – BAIA MARE. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va înainta consilierilor locali un proiect de hotărâre privind exproprierea celorlalți 8 proprietari ai Casei Iancu de Hunedoara (cunoscută și sub denumirile Casa Hunyadi, Casa Elisabeta sau Erzsebet), pentru cauză de utilitate publică.

 

Nimeni nu mai numără a câta este această expropriere, pentru că în Baia Mare exproprierile dictate de edilul Cherecheș (unele chiar aprobate de consilierii locali, ceea ce este echivalent cu obligația primarului de a executa/pune în practică hotărârile respective) se rezumă la partea vocală/scriptică. Adică se bate toba fără să se concretizeze NIMIC.

 

Doar câteva exemple de imobile “expropriate” (evident, doar vocal): Hotelul Minerul (fost Sfântul Ștefan – edificiu de început de secol XX, monument istoric de clasa A), fostul sediu Remin (amplasat chiar lângă sediul Primăriei, năruit și acesta), fosta platformă industrială Cuprom (acum proprietate privată, deținută de două firme)…

 

Chiar și acest imobil a mai fost “expropriat” o dată (sigur, tot verbal), în anul 2018, când chiar s-au sifonat niște bani (nu puțini) din bugetul orașului, cheltuială mascată sub întocmirea unor rapoarte de evaluare (pentru stabilirea valorii de piaţă a imobilelor teren şi construcţii). Sigur, aceste rapoarte pentru care s-au plătit bani în 2018 nu mai valorează nimic acum. Așa că se vor mai plăti niște rapoarte. De asemenea, în septembrie 2021, edilul Cherecheș a mai amenințat o dată (public, în ședința CL Baia Mare) că expropriază Casa Iancu de Hunedoara.

 

Fără îndoială, reabilitarea celei mai importante clădiri istorice (și cea mai veche locuință din Baia Mare, edificată în evul mediu târziu, între anii 1446-1490) este în impas și datorită numărului mare de proprietarilor și a inabilității autorității de a obține acceptul acestora de a susține financiar procentul care le revine din costurile de reabilitare. În acest moment, căldirea este deținută de 8 proprietari, printre care și municipalitatea, aceasta deținând peste o treime din suprafață (circa 35%).

 

Ceilalți 7 proprietari ai Casei Iancu de Hunedoara sunt firme și persoane fizice, după cum urmează: Cornelia Balaş (care este utilizator cu precontract – proprietar Kalauz Aurelia); firma de arhitectură 9 Opţiune SRL Baia Mare (controlată de Ildiko Mitru și Ioan Ștefan Paskucz, asociați în procente egale); Otniel Zah (asociat cu 10% la Diafan SRL – împreună cu Vasile Zah, care deține 90% -, firmă care deţine şi Hotel Diafan, din apropiere); fostul consilier local Moroz Mihai (deținător al mai multor imobile în România și Italia); Kiss Ildikó; Miklós István.

 

Fiecare din acești proprietari dețin cote-parte din imobilul de pe Piața Libertății nr. 18 (câte un apartament cu una sau mai multe camere). Clădirea a intrat în proprietatea statului în 1918, iar în 1995 (anii haiduciei și în domeniul imobiliar al statului) a fost vândut de Primărie (controlată pe atunci de fostul edil Cristian Anghel, aflat la primul mandat) unor persoane fizice și juridice, fiind lăsată să-și continue nestingherită năruirea, fără ca proprietarii să fie sancționați în vreun fel.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here