REPETIŢIE – Ştefan Mariş va fi dat, din nou, afară din funcţia de director al Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale

0
1082
Ștefan Mariș (sursa foto: gazetademaramures.ro)

DECIZIE. Ştefan Mariş, director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Maramureş şi redactor şef al revistei Memoria Ethnologica, va fi dat afară, pentru a doua oară!, din funcţia de conducere pe care o deţine în instituţia din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş.

 

Comisia de învățământ, cultură, culte și patrimoniu cultural din cadrul CJ Maramureş (din care fac parte consilierii Cornel Varga – președinte; Mihai Ștefan Kokenyesdi – vicepreședinte; Emil Vasile Muntean – secretar; Gheorghe Bîrlea; Teodor Ardelean; Nicolae Mișulec şi Anton Rohian) a decis, la ultima reuniune, să înainteze preşedintelui CJ propunerea de încetare a mandatului de interimar al şefului de la CJCPCT Maramureş.

 

Nimic dramatic, Mariş s-a erodat în această funcţie în care a fost numit politic în urmă cu 15 ani şi menţinut tot din aceleaşi motive. Nu cad nici pereţii şi nici tavanul instituţiei de cultură, însă povestea ejectării lui Mariş conţine trei aspecte hilare.

 

Benny Hill Show în trei acte

 

1) Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, vroia să scape (şi) de Mariş. Cei mai experimentaţi în viaţa-n România ştiu că înainte, pe politrucii ăştia îi dădeau afară direct, fără explicaţii. Acum, vezi Doamne, ejectarea a devenit mai umană. Aşa că dispune formarea unei comisii care să facă evaluarea finală (adică să noteze de la 1 la 10) „a managementului pentru perioada 2012-2016 la instituţiile publice de cultură care funcţionează sub autoritatea CJ Maramureş”. Conform legii, pentru a putea rămâne în funcţie, managerul trebuie să fie notat cu oricât peste 8,5, în caz contrar îi încetează mandatul de manager şi se organizează acele simulacruri de concursuri din care ies câştigători ăia susţinuţi politic, pe care, de regulă, presa reală îi anunţă dinainte. Indezirabilul Mariş şi alţi doi şefi „de cultură” (Gheorghe Robescu de la Etnografie şi Dan Daniel de la Şcoala Populară de Artă) iau note de până la 8,5 – Mariş ia 8 fix, pe principiul răsucirii cuţitului în rană.

 

2) Se dispune organizarea de concursuri pentru ocuparea postului lui Mariş şi a celorlaţi doi eliminaţi din sistem. Până la organizarea concursurilor, ejectaţii rămân manageri cu titlu interimar. Mariş se leagă de scaun, face contestaţie în contencios administrativ şi reuşeşte anularea dispoziţiei de organizare a concursului. Respiră uşurat, crezând că a câştigat.

 

3) Zetea se irită (probabil). Celor din Comisia „de cultură” li se spune „ce a făcut” indezirabilul. Şi că a luat 8 şi că n-are studii de specialitate şi că i-a înfruntat, dându-i în judecată. Consilierii judeţeni, aerieni, votează să-i propună lui Zetea întreruperea mandatului de interimar al lui Mariş (by the way: Mariş e absolvent de Fizică şi de când s-a cimentat la Creaţie Populară şi-a luat doctoratul în filosofie, dacă ştia ce o să i se-ntâmple probabil şi-l lua în domeniu).

 

Această scriere nu vă foloseşte decât la a şti în prezent ce se întâmplă în viitor fără a apela la Mama Omida şi la a cunoaşte dedesubturile politico-administrative locale.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here