RENTABILITATEA MONOPOLULUI – Apa de aur: operatorul de apă-canal din Maramureș, Vital SA, profit net de peste 1,5 milioane de euro

8
3349
Vital prestează servicii de alimentare cu apă și canalizare în 10 municipii și orașe (Baia Mare, Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, Baia Sprie, Cavnic, Seini, Tăuții Măgherăuș, Târgu Lăpuș, Ulmeni, Șomcuta Mare) și în 9 comune (Recea, Groși, Dumbrăvița, Copalnic Mănăștur, Coaș, Săcălășeni, Coltău, Mireșu Mare și Satulung).

EXCLUSV 2MNEWS. Anul trecut, operatorul de apă-canal Vital SA, care prestează o activitate de tip monopol în 10 municipii și orașe și 9 comune din județul Maramureș, a obținut un profit net (curat, după impozitare) de peste 1,5 milioane de euro.

 

Firma, deși monopolistă (singura care prestează în zonă acest serviciu public), lucrează cu un profit imens, de… 11,64%. Cine permite/aprobă acest fapt? Cei care dețin firma. Cine deține firma? Nouă orașe și administrația județeană, însă controlul suprem este al acționarului majoritar: administrația Băii Mari.

 

Vital SA este condusă de Alexandrina Bancoș (director general) și Ioan Mircea Mecea (director general adjunct) și este controlată de administrația publică a municipiului Baia Mare (aflată sub tutela primarului Cătălin Cherecheș), care deține 87,768% din acțiuni (restul acțiunilor sunt împărțite Consiliului Județean Maramureș – 3,476%, municipiului Sighetu Marmației – 2,63% și orașelor Baia Sprie, Cavnic, Seini, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Tăuții Măgherăuș – care dețin fiecare 0,876% – și Vișeu de Sus – 0,87%).

 

O explicație: în aparență, o administrație publică locală (Primărie/Consiliu Local) acționează exclusiv în interesul cetățenilor pe care îi reprezintă, de aceea (coroborat cu faptul că firma deține monopol pe piața de activitate și cu stringența respectivului serviciu) considerăm ca fiind foarte mare rata profit economic/financiar cu care i se permite să lucreze operatorul de apă-canal din Maramureș.

 

Profit de 8,5 milioane de euro în ultimii 5 ani

 

În 2019, Vital SA și-a desfășurat, ca de fiecare dată, activitatea economică în condiții de rentabilitate însă cu o rată a profitului din ce în ce mai mare, aceasta ajungând anul trecut la 11,64%! Firma a declarat că a avut o cifră de afaceri netă de peste 77 de milioane de lei (exact: 77.005.793 lei), venituri totale de peste 83 de milioane de lei (exact: 83.299.694 lei) și cheltuieli totale de peste 74 de milioane de lei (exact: 74.339.425 lei).

 

Astfel, profitul pe anul trecut a fost de aproape 9 milioane de lei (exact: 8.960.269 lei), iar după plata impozitului a rămas un profit curat de aproape 7,5 milioane de lei (exact: 7.472.013 lei, echivalentul a 1.574.646,6 euro, la cursul valutar mediu BNR al anului 2019).

 

În ultimii 5 ani (2015-2019), conform monitorizării 2mnews, bazată exclusiv pe documente financiare oficiale, Vital SA a obținut un profit net de aproape 8,5 milioane de euro (exact: 37.939.691 lei), în condițiile în care operează o rețea din care declară că pierde peste 35% (!!!) din apă, în pofida investițiilor de sute de milioane de euro pentru extinderea/modernizarea acesteia.

 

Subliniere: acest profit imens pentru o firmă care prestează un serviciu public de tip monopol a fost obținut în condițiile în care operarea Vital este rentabilă economic/financiar doar în municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației și orașul Baia Sprie (în restul de 16 UAT-uri Vital operează în pierdere).

 

Cine furnizează bunăstarea firmei? Noi

 

De unde-și extrage profitul firma monopolistă Vital SA? De la noi toți. Aproximativ 94% dintre clienții Vital sunt persoane fizice (populația, cetățenii). La finalul anului trecut, Vital avea contracte cu 85.105 de familii din Maramureș. Restul clienților Vital sunt firme (4.950 firme – aproximativ 5,5%) și instituții publice (893 – aproximativ 1%). Firmele și instituțiile publice consumă (plătesc) cam 30% din apa-canalizarea facturată de Vital, restul de 70% din bani vin din direct din buzunarul cetățenilor. Sigur, banii sunt încasați cu conștiinciozitate (religiozitate, aproape), firma având un grad de încasare a facturilor de peste 96% (logic, pentru că dacă nu plătești apa, ți-o sistează, iar fără apă nu pot trăi nici dromaderii).

 

Punctaj: prestând un serviciu de furnizare de apă și preluarea apei uzate (canalizare), firma facturează apa livrată (logic) și apoi 98% din această apă o facturează pe post de serviciu de canalizare, estimând că aproape toată este preluată de canalizare. Situația este mai dramatică la firme, acestora fiindu-le facturată la canalizare TOATĂ apa furnizată (100%).

 

Practic, firma Vital admite că furnizează o apă execrabilă calitativ, pe care nu o bea nimeni, toți clienții consumând apă minerală de la supermarket. Aceasta este o anomalie care se izbește flagrant și penal de declarațiile sforăitoare conform cărora calitatea apei furnizate de Vital este potabilă, la parametrii cei mai înalți. Bine, dar dacă e așa, de ce nu o bea nimeni și o aruncă înapoi în canalizare?

 

Câtă apă facturează și câtă pierde Vital într-un an

 

… de pildă, anul trecut, Vital a vândut (facturat) peste 11 milioane de metri cubi de apă (exact: 11.164.000 mc) – cel mai mult din istoria firmei. Însă câtă apă a cumpărat (apă brută, cumpărată de la Apele Române, adică de la stat) pentru a o trata? Mai multă. Cu cât mai multă? Cu mult mai multă.

 

Respectiv, în 2019, Vital a cumpărat peste 17 milioane de metri cubi de apă brută (exact: 17.230.000 mc). Unde este diferența dintre apa cumpărată și cea trimisă pe țeavă la robinetul de acasă? S-a… pierdut. Vital susține că pierderile de apă pe sistem sunt din ce în ce mai mari, deși în fiecare an se investesc sute de milioane de euro pentru extinderea, dar și modernizarea rețelei.

 

În 2018, Vital susținea că 35,07% din apa pe care o cumpără se pierde pe rețea, adică se scurge în pământ. Anul trecut a declarat că pierderile au… crescut la 35,21%. Să vedem… Coroborând cele două informații cantitative (apa cumpărată și apa pierdută pe rețea), rezultă că în anul 2019 din conductele subterane ale Vital s-au scurs în pământ… peste 6 milioane de metri cubi (exact: 6.066.683 mc).

 

Pentru comparație, această cantitate de apă este aproximativ egală cu cantitatea de volum permanent din Barajul Zetea de pe râul Târnava Mare. Adică, Vital susține că în fiecare an lasă să se scurgă în pământ cam câtă apă este în barajul din județul Harghita. Muștește Maramureșul, transformat pe hârtiile Vital în mlaștină permanentă.

 

Dar sunt îngrijorați șefii atât de bine remunerați ai Vital pentru că lasă să se scurgă-n pământ câte un baraj pe an? Nu. De ce? Pentru că pierderile pe care le raportează sunt la limita superioară a nivelului cotei pierderilor de apă aprobate de ADI Maramureș (care pentru anul 2019 au fost decise la 37%). Cine zice că această cantitate de apă pierdută este în regulă? V-am spus, ADI Maramureș. Dar cine este (nominal) ADI Maramureș?

 

Păi, preşedintele ADI Maramureş este Cătălin Cherecheş, primarul municipiului care controlează Vital, iar din Consiliul Director al asociației fac parte prietenul lui Cherecheș, Ioan Doru Dăncuş (CJ Maramureş), și primarii Horia Vasile Scubli (Sighetu Marmaţiei), Sebastian Vasile Bîrda (Baia Sprie), Anton Ardelean (Tăuţii Măgherăuş), Felician Gheorghe Ciceu (Dumbraviţa), Ştefan Oncea (Poienile de sub Munte). Adică o parte din acționarii semnificativi și beneficiari ai serviciilor Vital.

 

Concluzii

 

Atât am vrut să vă comunic, deocamdată: că Vital, firma orașului care se îngrijește să primiți apă și servicii de canalizare de calitate și, mai ales, la prețuri rezonabile a făcut anul trecut un profit net de 1,57 milioane de euro, lucrând cu un profit net pe servicii de 11,64% (mai mare cu 0,69% decât anul trecut)! E simplu: monopol pe necesitate, control asupra acestuia, impunerea marjei de profit a afacerii, urmărirea încasării prin restricții imediate (sistarea serviciului). Punct.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

 1. Dar apa de la HIDRANTI pe care o foloseste drusalul pentru spalarea strazilor, doar cele din Baia Mare, este facturata catre acestia sau o platesc toti clientii in cadrul „pierderilor din sistem”?

 2. Buna ziua,
  Cum se poate evita existenta monopolului la furnizorii de apa?
  Exista legi sau relglementari in acest sens?
  Ce face Guvernul si UE in acest caz? ca client nu poti alege, ei iti impun orice, de la tarif pana la conditii contractuale si tu trebuie sa inghiti….

 3. Propun impartirea a 83% din profitul Vital de 1.570.000 Euro pe anul 2019 la cei aprox. 20.000 de abonati din Baia Mare, actionari ai Vital, sub forma de dividende anuale. Ar rezulta o suma de 50 Euro / actionar, adica pe familie, suma care ne-ar mai regla fiecaruia dintre noi, baimarenii, conturile cu Vital…

 4. Biru si Mecea detin formula magica pentru calculul pierderilor la zecimala.Ei nu o spun nimanui, pentru ca este idee sublima de delapidare.Chereches e un habarnist la cele tehnice si de aceea e prostit de,, tehnic,, care stie cine fura din sistem luna de luna, apa tratata.Se fura 35% din productie !!! E normal? Viski scrie gresit.Nu se pierde…se fura !
  Sanda e o contabila buna dar nu are habar de inginerie si nu pricepe de ce societatea pe care o manageriaza are pierderi uriase de produs vandabil dar in acelasi si timp si un profit urias.Aduceti un specialist de la Fiscul SUA sa va spuna ce se intampla. Si cei care-l mai iubiti pe Dragnea verificati cate fantome(rugbisti si handbaliste ), au lucrat la Vital dar nu au fost o zi la lucru.L a Vital cineva ascunde cu buna stiinta adevarata cifra de afaceri, ceea ce e evaziune fiscala.Probabil un grup organizat din societatea noastra beneficiaza de bani cash de la hoti, care in totalitatea lor reprezinta pierderile.
  Pe DNA Baia Mare nu va bazati, ei asteapta premiile ,,Valorile Maramuresului,,.Profitul Vital, se duce in baza procentelor sub forma de dividente catre actionarii ADI apa canal, care sunt mentionati mai sus.De acolo avem sume extrabugetare pe care le invarte primarul iubit cum vrea..Intr-un oras sarac va progresa intotdeauna mafia.Mafia inseamna saracie majoritara.

 5. Da aveți perfecta dreptate… Prețul apei și beneficiile importante nu se regăsesc în salariile angajaților VITAL sa.. ci doar a directorilor și directorilor, șefi agenții, etc. Muncitorii cu 30 ani vechime în firma, cu ore suplimentare câștiga undeva la 1800 lei… În rest, bătaie de joc, între sefuti care se cred, basta ii pe antatiile de negrii și muncitori, maiștri, nici o comunicare… Mașini de ultima generație pentru fundurile mari ale directorilor, și ciubucuri adică munca muncitorilor și banii în buzunarele directorilor, campion fiind Biru Adrian aici, la greu.. Rușine celor care susțin starea de lucru în VITAL, și celor care susțin conducerea execrabila a societății, corupta pana în pânzele albe…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here