RENTABILITATE – În 6 ani de funcționare, stația de biogaz de la Seini a convertit dejecțiile animalelor de fermă în 7.000 MWh energie electrică

0
953

CUM CONVERTEȘTI O PROBLEMĂ ÎN PROFIT. Stația de biogaz de la Seini produce anual, în medie, 1 milion de mc de biogaz și 1,2 milioane de KWh energie electrică din prelucrarea dejecțiilor rezultate de la fermele de păsări de pe platforma industrială a orașului, a nămolurilor de la stațiile de epurare și a borhoturilor. În 2022, Stația de biogaz Seini a produs 713.000 mc biogaz și 912 MWh energie electrică. În cei 6 ani de funcționare, din 2017 și până la finalul anului 2022, Stația de biogaz de la Seini a produs circa 6 milioane mc de biogaz și 7.000 MWh energie electrică.

 

De altfel, anul trecut Seini a obținut și certificatul de prosumator (producător de energie electrică din surse regenerabile), Staţia de biogaz, producând zilnic circa 2,5 MWh, mai mult decât dublul necesarului de energie electrică necesar iluminatului public și a clădirilor orașului (care este de circa 1,1 MWh/zi) – surplusul de energie electrică produs este livrat în rețeaua națională de distribuție. De asemenea, energia termică produsă este utilizată la încălzirea unei sere în sistem hidroponic (cultivarea plantelor fără sol, pe mese de cultură).

 

Însă poate mai important decât datele de producție este reducerea semnificativă a cantităților de poluanți ai solului și apelor. Și a faptului că unele ferme de pe platforma industrială din orașul maramureșean au scăpat de o problemă și mai ales că au convertit această problemă (costurile de tratare/transport a dejecțiilor produse de găini) în plusvaloare (primesc îngrășământ bio în schimbul dejecțiilor pe care erau nevoiți să le neutralizeze la distanță). Doar anul trecut, Stația de biogaz de la Seini a prelucrat 1.758,5 tone de dejecții de găini, 6.759 tone de borhot (provenit de o fabrică de alcool) și 384,6 tone de nămoluri provenite de la stațiile de epurare a apelor uzate.

 

Proiectul tehnic stației de biogaz din Seini a fost făcut în anul 2013 (de Ludan Engineering SRL din București) și a fost implementat în perioada februarie-noiembrie 2015, pentru Ministerul Mediului, ca proiect-pilot care viza reducerea poluării solului cu nutrienți (cauzată de utilizarea în exces, ca îngrășământ agricol, a dejecților de animale/bălegar).

 

Stația a fost edificată printr-o investiție de 10,65 milioane de lei, pe strada Fermelor din Seini, pe o suprafață de circa 20.000 mp, acolo unde la momentul construirii existau 7 ferme pentru exploatarea găinilor ouătoare și creșterea puilor carne, cu un efectiv de peste 2 milioane de capete pe an.

 

Tehnologia este următoarea: un amestec de 90% dejeuri animale și 10% plante energetice (porumb, sorg, orez, ovăz) este introdus în instalație și, prin digestie anaerobă, bacteriile descompun amestecul în metan, azot și dioxid de carbon, rezultatul fiind o cantitate de biogaz care se convertește în energie termică și electrică.

 

În plus, nămolul rezultat (digestant lichid) fiind un fertilizant agricol natural (bio), care nu afectează solul sau culturile și are calități apropiate de cel al gunoiului de bovine. Și se vinde agricultorilor (în medie, cu 15 lei/tonă). În 2022, s-au produs 8.391 de tone de digestat lichid. Stația a fost prevăzută și cu uscător care produce digestat ambalat în stare solidă, însă acesta a funcționat doar în timpul problelor tehnologice de la finalul anului 2016, fiind apoi oprit și pus în conservare, pentru că nu există cerere pentru acest tip de fertilizator agricol.

 

* Foto: @Ministerul Mediului

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here