REMEMBER – Astăzi se împlinesc 40 de ani de la istoricul meci FC Baia Mare (Divizia B) – Real Madrid: 0-0

0
1375

40 DE ANI DE LA MECIUL CU STELELE EUROPEI. 15 septembrie 1982. În Baia Mare, circa 25.000 de spectatori erau prezenți pe Stadionul „23 August” (actualul Viorel Mateianu) pentru un eveniment care în urmă cu un an, când echipa locală a retrogradat în Divizia B (în sezonul 1980-1981), era imposibil și de visat: un meci oficial (în Cupa Cupelor – a doua competiție valorică a fotbalului european intercluburi) cu marea echipă Real Madrid, antrenată pe atunci de legendarul Alfredo Di Stéfano.

 

Băimărenii s-au calificat în Cupa Cupelor în calitate de finalistă a Cupei României (au pierdut finala competiției, cu Dinamo București, însă aceasta a devenit și campioana României și a participat în Cupa Campionilor Europeni).

 

La Realul din acea vreme, care era liderul campionatului spaniol, jucau: Agustin – Metgod, Bonet, Juan Jose, Camacho – Gallego, Angel, Stielike, Isidro – Juanito, Santillana (cpt.). Jucători din puternicele naționale ale Spaniei și Germaniei. Iar băimărenii, cu o echipă extraordinară, dar extrem de capricioasă (retrogradați în Divizia B, în vara anului 1982 au câștigat cu 3-1 cu Fiorentina, chiar pe terenul acesteia, într-un turneu disputat în Italia), echipă creată de Viorel Mateianu, dar care atunci era antrenată de Paul Popescu, era, cel puțin scriptic, o echipă de pluton: locul 9 în cea de-a doua divizie valorică din România (Divizia B).

 

FC Baia Mare Popescu i-a trimis în teren pe V. Moldovan – Szepi, Tătăran, Borz, Koller – Pamfil Radu, Marin Sabău (cpt.), Lucian Bălan – Dragomirescu, Rozsnyai, Cristian Ene.

 

În timpul meciului, atât Di Stéfano, cât și Popescu au făcut câte o singură schimbare – Popescu în min. 69, Buzgău în locul lui Rozsnyai, iar Di Stéfano în min. 76, Fraile în locul lui Metgod. Partida s-a terminat la egalitate, 0-0, însă băimărenii au avut posibilitatea să câștige, prin min. 80 șutul lui Koller lovind violent transversala și căzând pe linia porții, a considerat arbitrul austriac Franz Woeher.

 

Sigur, problema calificării nu se punea (în retur, în 29 septembrie 1982, Real s-a impus cu 5-2, dar FC Baia Mare a condus cu 1-0 la Madrid, prin golul lui Koller de la circa 30 de metri), însă rezultatul meciului de la Baia Mare a surprins toată Europa fotbalistică. O amintire păstrată-n sertarul cu performanțe ale sportului băimărean…

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here