RELOCARE – La 112 ani de la edificare, Fântâna lui Stoll din Baia Sprie va fi hidroizolată, iar un monument va fi mutat 3 metri mai încolo: cost 162.000 lei

0
1236

DECIZIE, REALIZARE, BANI. Primarul din Baia Sprie, Alin Bîrda (PNL), i-a livrat, prin încredințare directă, firmei controlate odinioară (unii spun că și acum) de primarul din Vișeu de Sus, Vasile Coman „Vărzaru” (PNL), Conrep SA, două contracte în valoare de peste 162.000 lei (exact: 162.080,05 lei, sumă care cuprinde TVA), pentru a muta cu 3 metri mai încolo un monument și pentru a izola o fântână arteziană din centrul urbei.

 

Cel puțin scriptic, în acest moment, Conrep este deținută (conform documentelor oficiale) de Ileana Urda (fostă Toader) din Ruscova (45% – este fosta administrator a firmei din 2012-2014, după retragerea din funcție a vărului primarului, care candida pentru președinția CJ Maramureș), Alexandru Cenușă din Câmpulung Moldovenesc (40,55%) și alte persoane fizice (14,45%).

 

Conrep a primit dezlegare la cele două contracte în 1 iulie 2022, acestea prevăzând relocarea cu 3,6 metri în  sud față de poziția actuală a monumentului eroului sublocotenent post mortem Horia Daniel (decizie explicată prin “integrarea în amenajarea arhitecturală a orașului Baia Sprie”) – contract în valoare de 48.044,23 lei + TVA – și reabilitarea și hidroizolarea Fântânii lui Stoll – contract în valoare de 88.157,49 lei + TVA. Așa cum am precizat, ambele contracte au fost acordate de administrația locală prin încredințare directă, după deja clasica strategie “Ofertă publicată, firma agreată răspunde în 15 minute, Primăria închide ofertarea după 2 ore”.

 

Despre Fântâna lui Stoll

 

Fântâna lui Stoll este un alt exemplu de istorie mistificată de autorități locale din România, care acreditează fals, mai mult din comoditatea de a nu cerceta decât din prostie/neștiință, că fântâna arteziană din piața centrală a urbei ar fi fost ridicată “în a doua jumătate a secolului al XIX-lea” (unele surse oficiale menționând, la fel de fals, chiar anul: 1896), fiind denumită după fostul primar al orașului, Stoll Károly (acesta nefiind niciodată primarul orașului și neavând nicio legătură cu fântâna arteziană respectivă) – într-un articol 2mnews, care va fi publicat sâmbătă, 9 iulie 2022, vom restabili adevărul istoric.

 

Fântâna arteziană din bronz aurit din actuala Piața Libertății din Baia Sprie, care are ca personaj “o zeiță din antichitate cu un vas de ceramică pe umăr”, este situată pe latura sudică a bisericii romano-catolice și datează din anul 1910.

 

Despre Conrep

 

Conrep a fost fondat în 1991 prin desprinderea din fostul Trust de Construcţii Maramureş, ajungând în timp să fie controlată de actualul primar al orașului Vișeu de Sus, miliardarul Vasile Coman “Vărzaru” (PNL). Mulți localnici îți vor spune că tot a lui e firma și astăzi, dar scriptic aceasta a fost înstrăinată (am consemnat mai sus structura oficială a acționariatului).

 

Practic, firma a primit la înființare toată baza materială deținută de TCM în zona Vișeu de Sus (stații de betoane și mixturi asfaltice, poligon de prefabricate, parc auto și utilaje, atelier confecții metalice și armături ș.a.m.d.), “moașa” fiind prefectul din acea vreme, Dan Marinca (desprinderea Conrep de TCM s-a făcut prin Deciziei Prefecturii Maramureş nr. 114/1991).

 

În 2021, Conrep a raportat aproape dublarea celei mai mari cifre de afaceri din istoria sa economică, ajungând la 72,32 milioane de lei și un profit net de 5,40 milioane de lei (obținut cu mai puțini angajați decât în anul precedent, respectiv 186).

 

* Foto: @cniptbaiasprie.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here