REINTEGRARE – În Maramureș a început programul de prevenție destinat persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice

0
3625

SIGURANȚA CIRCULAȚIEI. Serviciul de Probațiune Maramureș, în colaborare cu Serviciul Rutier și Compartimentul Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, a inițiat aplicarea programului de prevenție „În siguranță la volan, stop accidentelor!”, destinat persoanelor aflate în evidența serviciilor de probațiune, care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, precum și persoanelor sancționate penal pentru alte tipuri de infracțiuni, dar ale căror nevoi criminogene indică necesitatea unui astfel de program, prezentând potențial risc pentru circulația pe drumurile publice.

 

Scopul programului este de a sprijini participanții să obțină informații de natură juridică și de natură comportamentală, să dezvolte atitudini favorabile respectării legislației rutiere, să își analizeze și să înțeleagă mecanismele comportamentului propriu, să conștientizeze factorii care îi predispun la comiterea de infracțiuni și să își dezvolte capacitatea de a exercita controlul asupra lor, în scopul reducerii riscului de recidivă.

 

Programul de prevenție, dezvoltat la nivel național, este un program de grup, conceput pentru a veni în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracțiuni la regimul rutier sau cu potențial risc pentru siguranța circulației pe drumurile publice, față de care instanța a dispus amânarea aplicării pedepsei sau suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, cu impunerea obligației de a urma un program de reintegrare socială.

 

Programul de prevenție are o structură modulară care permite adaptarea intervenției la nevoile persoanelor, fiind structurat pe un modul de bază (cu caracter obligatoriu, de 4 sesiuni) și unul sau mai multe module opționale, acestea din urmă putând fi derulate în funcție de particularitățile cazurilor, prin decizie a consilierului de probațiune manager de caz, sau la cererea persoanelor supravegheate.

 

Având în vedere pericolul social, precum și procentul ridicat al infracțiunilor contra siguranței circulației pe drumurile publice, programul urmează a fi derulat în mod consecvent pentru grupe succesive de persoane sancționate penal înregistrate în supravegherea Serviciului de Probațiune Maramureș.

 

Serviciul de Probațiune Maramureș a fost reprezentat de către consilierii de probațiune Lavinia Sabău și Andrei Galea, iar Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș de către subcomisar de poliție Luminița Georgescu și subinspector de poliție Ciprian Petrar.

 

* Foto generică

 

Serviciul de Probațiune Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here