REFLEX PAVLOVIAN – Salivând după excursii externe, șefii administrației maramureșene vor celebra Ziua României, din nou, în… Belgia și Anglia

3
832
Gabriel Zetea

EDITORIAL. Doar reflexul definit de cercetătorul rus Pavlov ca fiind condițional (adică răspunsuri reflexe care apar doar ca urmare a unor experiențe precedente) poate explica apetența șefilor administrației Maramureșului de a celebra Ziua Națională a țării lor într-o altă parte decât România. Această anomalie nu e de dată recentă, fiind patentată cu succes și continuată de toți președinții Consiliului Județean, spuneam, necondiționat, încă din mandatul lui Marinel Kovacs. Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu și, iată, pe stil nou “Îngerul” Gabriel Zetea.

 

În mandatele lui Kovacs și Man, delegația pregătită cum se cuvine pentru chefuri pantagruelice cu mâcare tradițională, horincă din belșug și, desigur, cântăreții și dansatorii ansamblului folcloric din subordine, luau drumul Vienei, acolo unde-ntr-un parc se ridicase o poartă maramureșeană, iar cheful pentru public se ținea direct pe tăpșan.

 

De la Ciceu încoace, destinația a devenit mai aproape de inima Europei unite: Bruxelles, capitala nu doar a Belgiei, ci considerată și capitala de facto a Uniunii Europene, orașul găzduind în emblematicele clădiri Berlaymont și Justus Lipsius sediile Comisiei Europene și a Consiliului Uniunii Europene – de altfel, tot în Bruxelles, în zona Espace Léopold, se desfășoară majoritatea misiunilor Parlamentului European, deși sediul oficial al acestei entități este la Strasbourg.

 

Și-n acest an, ca o anticipație a ceea ce urmează să se-ntâmple, președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, a devoalat, cu chipul câinelui băloșat care saliva când Pavlov aprindea lumina, că vor sărbători Ziua Națională a României “la Bruxelles, iar apoi ne vom deplasa la Londra, la invitația ambasadorului României, Dan Mihalache, și acolo, pe lângă partea de folclor și tradiții românești, vom avea alături de noi și reprezentanți care să promoveze produsele agroalimentare maramureșene”.

 

„E o deplasare importantă”, a mai spus băiatul din Viile Apei ajuns în vârful administrației județului. În credem pe  cuvânt, nu ne-ndoim nicio secundă, ceea ce ne-ar putea dăuna – vezi soarta brazilor ăia despre care marele luptător pentru libertatea neamului, Ion Gavrilă Ogoranu, spunea că „se frâng, dar nu se îndoiesc”.

 

Mi-aș dori ca această scriere să nu vă tensioneze în niciun fel. Nu vă enervați, iritați, izbucniți. În fond, băieții ăștia de acum doar pun în practică, dintr-un reflex necondiționat, ceea ce au patentat predecesorii lor pentru că noi am stat inerți, privindu-i cum își bat joc de un județ și de o țară. Vina ne aparține în totalitatea. E ca și atunci când lași ușa larg deschisă și, când te întorci acasă, constați că au venit hoții…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Va propun un exercitiu de imaginatie…cei doi voievozi moroseni, descalecind la Bruxelles si mai apoi la Londra…cu dantausii si damigenele de palinca, plus slanina afumata, in papornita. Vorba acea – plocon la dom’ ambasador ca ne-a facut de fala! Unul din ei…cind il vezi, primul instinct este sa iti verifici portofelul in buzunarul de la spate. Celalalt, ai impresia ca i-au ramas toate costumele mici. Daca mai era si al treilea voievod (retras la tara sa-si reintemeieze familia), tabloul era si mai complet. Asadar…cei doi promoveaza Maramuresul…cam ce impresie lasa intr-o capitala civilizata acesti doi voievozi, plus trupa de menestrei? Ce om serios s-ar putea gindi, in gluma chiar, la o vizita in tinutul acestor doi? Va las pe dumneavoastra sa va imaginati cam ce discutii poarta cei doi in cazul in care dau nas in nas cu vreun oficial strain, scolit pe la Sorbona, Oxford sau Cambridge. Iar cind ati terminat exercitiul de imaginatie, o sa aveti excplicatia faptului de ce sintem unde sintem!

  2. Toate invitatiile trebuie onorate pentru ca Maramuresul ,Romania sa fie cunoscute in lume.Sustin acest demers al C.J Maramures,ambasada Spaniei anul trecut,ambasada Mari Britaniei respecta Maramuresul .

  3. stim si noi ca totu.i distractie! ha ha.bem , mai ciugulim ceva, mai dansam , mai cantam.ne facem jocurile si ciao pa!:)) Tot asa ati ramas cei din Consiliu niste pacalici, pacalit de altul. expirati ,care credeti ca stiti totul .. sunteti zero barat..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here