RECUNOȘTINȚĂ – Regretatului antrenor Lascar Pană i se va acorda, post-mortem, titlul de „Cetățean de onoare al județului Maramureș”

0
412
Lascăr Pană (14 septembrie 1934 - 17 septembrie 2017), cetățean de onoare al județului Maramureș

DISTINCȚIE. Lascăr Pană, creatorul unuia dintre cele mai frumoase cluburi de handbal din România, Minaur Baia Mare, va primi, post-mortem, titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș. Acordarea distincției va fi decisă marți, în ultima zi a lunii octombrie. Pană, care a decedat în 17 septembrie 2017, va deveni cel de-al cincilea cetățean distins cu acest titlu.

 

Titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş” se acordă din februarie 2014 și reprezintă cea mai înaltă distincţie civică prin care Consiliul Judeţean Maramureş recompensează activitate şi meritele deosebite ale unei persoane fizice române sau străine. Până acum, această distincție au mai primit-o doar patru persoane: artistul Grigore Leșe, arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului Justinian Chira, artistul Nicolae Sabău și președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad.

 

Lascăr Pană (14 septembrie 1934 – 17 septembrie 2017) a fost unul dintre cei mai mari antrenori de handbal. A fost președinte de onoare al clubului pe care l-a înființat în 1974, HC Minaur Baia Mare. Lascăr Pană a ajuns în Baia Mare în anul 1970, preluând echipa Minerul pe care, patru ani mai târziu, a transformat-o în Minaur. Timp de un sfert de secol, echipa creată de Pană nu s-a clasat niciodată mai jos de locul patru în campionatul național, dominat de rivalitatea Steaua-Dinamo, cluburi departamentale susținute de influenții vremii.

 

Antrenorul Pană a câștigat de două ori cu Minaur Cupa IHF, în 1985 și 1988, și a calificat de trei ori echipa în semifinalele Cupei Cupelor, în 1979, 1980 și 1986. Pană a antrenat și echipele naționale ale României: cea universitară, România B și echipa de seniori. În 1980, alături de Ioan Kunst-Ghermănescu și Niculae Nedeff, el a obținut cu selecționata de seniori medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova, iar în perioada 1990-1995 a condus loturile naționale masculine ale Greciei, cu care a obținut locul patru la Jocurile Mediteraneene și s-a calificat de trei ori în finala Campionatului Mondial pentru tineret.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here