RECUNOȘTINȚĂ ÎNTÂRZIATĂ – Vida Gheza, făcut post-mortem Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare, la 30 de ani de la înființarea titlului onorific

0
371
Vida Gheza (1913-1980)

CETĂȚEAN DE ONOARE. La 30 de ani de la înființarea titlului de „Cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare”, timp în care au fost acordate 161 de asemenea distincții onorifice, a venit și rândul recunoașterii aportului adus orașului de sculptorul băimărean Gheza Vida, căruia îi va fi acordat post-mortem titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Baia Mare”, la celebrarea a 110 ani de la nașterea sa.

 

Gheza Vida (23 februarie 1913 – 11 mai 1980) este considerat cel mai important sculptor modern din Maramureș. A fost membru corespondent al Academiei Român, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici, președinte al Comitetului regional de Cultură și Artă Maramureș.
A realizat numeroase lucrări de artă monumentală emblematice în Baia Mare, în Maramureș (Monumentul de la Moisei, Statuia Minerului și Sfatul bătrânilor din Baia Mare fiind cele mai cunoscute publicului) și în țară. Comunist convins, Vida Gheza a fost deputat în Marea Adunare Națională timp de 17 ani (în perioadele 1957-1969 și 1975-1980), membru în Comisia pentru învățământ, știință și cultură a MAN. A fost multi-premiat atât în artă, cât și în politică (de partidul unic, PCR).

Titlul de Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare a fost înființat în anul 1993, pentru înobilarea persoanelor „care au contribuit, prin realizări deosebite, la dezvoltarea materială şi spirituală a municipiului”. În cei 30 de ani, s-au acordat până acum 161 de titluri şi diplome de cetăţean de onoare unor persoane din vârfurile ierarhiilor bisericești, academicieni, sportivi, veterani de război, militari, investitori, profesioniști din învăţământ, cultură, artă, sănătate ș.a.m.d., foarte mulți dintre aceștia neavând niciun aport la “dezvoltarea materială şi spirituală a municipiului”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here