RECUNOAȘTEREA INFRACȚIUNILOR – Gheorghe Buda, primar Șomcuta Mare: Aveți dreptate, nu s-au întrunit comisiile de specialitate din Consiliul Local

0
3545

EXCLUSIV. Actuala criză a deșeurilor din județul Maramureș a fost cauzată de eșecul unui proiect care a consumat peste 100 de milioane de euro din fonduri europene, naționale și județene și care s-a soldat cu imposibilitatea punerii în funcțiune a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș.

 

Situația actuală

 

De ce nu e funcțional SMID Maramureș? Din cauza lipsei de performanță a ultimilor 3 președinți ai Consiliului Județean (CJ) Maramureș (Mircea Man, Zamfir Flore Ciceu și Gabriel Valer Zetea) și a girării de către aceștia a unui cumul de infracțiuni penale comise de un grup infracțional organizat, infracțiuni deocamdată nesancționate de organele abilitate ale statului, care mimează că nu văd ilegalitățile flagrante semnalate de-a lungul timpului de 2mnews.

 

Nepunerea în funcțiune la niciun termen la care s-au angajat cele 3 conduceri ale administrației județene a condus astăzi la următoarea situația de fapt: niciunul din cele două depozite temporare de deșeuri din județ nu are autorizație de mediu, în cel de la Teplița (Sighetu Marmației) operațiunea de depunere fiind sistată în urma deciziei instanței de judecată, în pofida opoziției grupului infracțional organizat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș, care a decis contrariul, încălcând legea.

 

Depozitul temporar de la Satu Nou de Jos (com. Groși) funcționează încă, pentru puțin timp, la fel de ilegal și în baza aceleiași hotărâri a CJSU Maramureș declarată deja ilegală de instanța de judecată. Administrația locală a comunei Groși a dat deja în judecată CJSU Maramureș și firma Drusal SA (controlată de miliardarul sătmărean Vasile Pușcaș, fostul ginere al ex-ministrului de Interne Ioan Rus).

 

Indiferent dacă instanța se va pronunța sau nu în această speță extrem de simplă (existând precendentul Teplița – se cere, practic, anularea articolului 1 din actul administrativ emis de CJSU Maramureș, în contextul în care articolul 2, 100% similar, a fost deja anulat), în 14 februarie 2021 expiră termenul până la care Drusal poate depune gunoaie în rampa de la Groși.

 

Din acel moment, timp de o jumătate de lună, până în 31 martie 2021, deșeurile din tot județul Maramureș (atât cele colectate de Herodot Grup din nordul județului, cât și cele colectate de Drusal din sudul județului) vor fi depozitate la Oradea, în baza loby-ului făcut de actualul președinte al CJ Maramureș, Ionel Bogdan. Conform unei corespondențe între cele două administrații, bihorenii au specificat că după 31 martie 2021, maramureșenii nu vor mai fi lăsați să depună deșeurile în depozitul de la Oradea. Implicit, trebuia găsită o soluție pentru un nou depozit temporar.

 

Soluția conducerii administrației județene a fost amplasarea noului depozit temporar pe pășunea comunală a orașului Șomcuta Mare, în locul numit „Tăietură”, pe un teren de 3 hectare, aflat la 700 de metri de drumul județean dintre Șomcuta Mare și Mireșu Mare. Decizia, ascunsă publicului de factorii implicați, a fost anunțată în premieră de 2mnews (aveți detalii AICI). Terenul se încadrează în normele de mediu, susțin președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, și primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, primul citând concluzii ale unei inspecții făcute la fața locului de reprezentanți ai Gărzii de Mediu Maramureș.

 

2mnews a semnalat public faptul că legea a fost încălcată, sub presiunea de a face cât mai repede noul depozit temporar de deșeuri de la Șomcuta Mare (unde se va strânge timp de 3 ani tot deșeul menajer din județul Maramureș, estimându-se cumularea în acest timp a unei cantități minime de 250.000 de tone de deșeuri) – aveți detalii AICI. De asemenea, 2mnews a atras atenția asupra implicațiilor pe care le are concentrarea timp de 3 ani într-un singur loc a cantității totale de deșeuri menajere produse în întreg județul Maramureș (aveți detalii AICI).

 

Reacția oficialilor

 

În urma celor 3 articole care au ca subiect constituirea în Șomcuta Mare a unui nou depozit temporar, factorii administrativi implicați (președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, și primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda) ne-au servit, unilateral, aceeași poezie.

 

Conform discuțiilor cu cei doi, Hotărârea Consiliului Local Șomcuta Mare din 29 decembrie 2020 și Hotărârea Consiliului Județean Maramureș din 8 ianuarie 2021 ar fi, de fapt, niște decizii de principiu și că toate demersurile legale care nu s-au făcut și care au fost denunțate de 2mnews se vor face după transferul efectiv al terenului. Sigur, este o minciună administrativă a unor persoane de la vârful celor două administrații care încearcă să-și conserve cota electorală.

 

Dovada constă în postarea publică pe Facebook a primarului Buda, care, în încercarea de a drege busuiocul ofilit a spus, cu lux de amănunte, întreg proiectul și desfășurarea acestuia. Deci, totul a fost premeditat, pregătit anticipat și acum se gonește pentru îndeplinirea acestuia, însă prin eludarea legilor.

 

Într-o discuție telefonică avută în seara trecută, primarul Gheorghe Buda a mărturisit (c-a fost o mărturisire, nu o declarație) că nu a existat nicio ședință a vreunei comisii a Consiliului Local Șomcuta Mare, anterior hotărârii citate mai sus, fapt pe care-l știam, având confirmări din partea a 4 din cei 15 consilieri locali, din partide politice diferite. “N-a fost nicio ședință, așa e. E înscris în Hotărâre că s-a luat și în baza avizului comisiilor? Eu n-am citit-o, sincer. Nu știu ce au scris acolo…”, a declarat primarul Buda.

 

Precizare: în Hotărârea Consiliului Local nr. 92 din 29 decembrie 2020 (vezi foto alăturat – click pentru a mări imaginea într-o filă nouă) este consemnat, în fals, faptul că hotărârea are la bază “avizul comisiilor de specialitate ale Consiliului Local Șomcuta Mare” și “referatul de specialitate al lui Vancea Raul, responsabil de mediu din cadrul Primăriei Șomcuta Mare”. După înscrierea într-un act public al unor date false și rezultând un document public falsificat, acesta a fost semnat de legalitate de secretarul orașului, Alin Florin Toma, și de președintele de ședință Bogdan Vasile Butean (PSD) – cu precizarea că ultimul a semnat documentul prin e-mail, la insistențele primarului Buda (șeful său politic).

 

În urma recunoașterii de către primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, a acestui cumul de infracțiuni prevăzute în Codul penal, fals și uz de fals, care a produs și efecte (HCL nr. 92/2020 a fost urmat de HCJ nr. 1/2021), sesizăm public Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș pentru a iniția dosarul de urmărie penală în speța prezentată.

 

Revenind la mărturisirea primarului Buda, varianta optimistă a fost că el a vrut să facă “ceva benefic și pentru județ, și pentru Șomcuta Mare”. “Acum plătim cam 600.000 de lei pe an pentru deșeuri, iar în contextul în care s-ar face investiția nu doar că n-am plăti, ci am câștiga bani. Acele deșeuri pot fi convertite în bani. Toți fac bani din gunoaie, numai noi cheltuim bani pe gunoaie”, a explicat Buda lucruri pe care nu le-am contestat nicicând.

 

Am constatat doar faptul că se încearcă implementarea unui proiect fără respectarea legii. Fără consultarea publicului impactat și în baza unor acte publice falsificate, dar semnate de legalitate de secretarul orașului, în care sunt menționate rapoarte de mediu și avize fictive, care n-au fost făcute/acordate niciodată.

 

Și președintele CJ Maramureș, Bogdan, susține că nu puteau parcurge pașii enumerați de 2mnews pentru că administrația județeană doar a cerut un teren și abia acum când UAT Șomcuta Mare a spus că le dă terenul identificat (cu număr topografic/cadastral) pot să facă respectivele proiecte, studii, avize. Nimic despre consultarea publică, care este primul pas într-o decizie de acest gen.

 

Ce variante avem

 

Luni, 11 ianuarie 2021, Consiliul Local Șomcuta Mare a fost convocat din nou la ședință, unde se va propune un sigur proiect de hotărâre: dezmembrarea pășunii comunale, ca să poată fi data bucata Tăietura, de 3 hectare, în administrarea CJ Maramureș. Păi, ce faceți tovarăși, dezmembrați, livrați, construiți și apoi faceți consultarea publică, punând comunitatea în fața faptului împlinit?

 

Mai mulți consilieri locali din Șomcuta Mare, în urma presiunii publice generate de dezvăluirile din articolele 2mnews, au precizat deja că nu mai vor să gireze acest proiect. Subliniem importanța și necesitatea constituirii a două depozite temporare de deșeuri în județul Maramureș (unul care să deservească nordul și altul care să deservească sudul județului), însă milităm ca acestea să fie făcute respectând legea.

 

Dacă nimeni nu vrea să facă pe teritoriul UAT-ului în care locuiește aceste depozite, foarte bine: să se majoreze taxa de salubritate și până în 2024, când a spus Bogdan că SMID va deveni funcțional, să se transporte deșeurile produse de maramureșeni la un depozit conform (Oradea a zis clar că nu-l mai primește din 1 aprilie 2021, așa că poate fi transportat, cu majorările de taxe necesare, la 350 de kilometri, în Sânpaul – jud. Mureș). Sau dacă nu vrem/nu putem să plătim mai mult pentru deșeuri, atunci să ni le lase la ușă.

 

… pentru că alte variante nu sunt. Ori facem depozit/depozite în județ și controlăm (prin administrația județeană) taxa de salubritate, ori ducem deșeurile în alt județ cu un preț mai mare, ori ni-l păstrăm în case.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here