RECUNOAȘTERE – Dacian Juca, medicul șef al UPU-SMURD de la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, invitat să arbitreze Campionatul Național de Salvare și Descarcerare al Portugaliei

0
3042

SALVARE & DESCARCERARE. La invitația Organizației Naționale a Serviciilor de Urgență Portugheze (ANSD), colegul nostru, dr. Dacian Juca (România), medicul șef UPU-SMURD din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Baia Mare, și Mark Brennan (Irlanda) au fost prezenți în calitate de arbitri internaționali la Campionatul Național de Salvare si Descarcerare din Portugalia.

 

Acest eveniment a oferit tuturor participanților o experiență captivantă, care a pus la încercare abilitățile de a rezolva scenarii de traumă și de descarcerare. Scenariile au fost pregătite cu mare rigoare și detaliu, cu scopul de a ajunge cât mai aproape de realitate, ceea ce înseamnă că acestea sunt teste solicitante ce au pus la încercare toți profesioniștii implicați.

 

Împărțiți în echipe formate din salvatori (Trauma) si cei de la descarcerare (Extrication), cei aproximativ 150 de participanți înscriși la aceste teste au rezolvat mai multe scenarii: cu o victimă, cu mai multe victime – toate cu grade ridicate de complexitate si dificultate.

 

Echipele care au participat la acest eveniment au fost evaluate de supervizori, printre care și dr. Dacian Juca, evaluator internațional al World Rescue Organisation (WRO) și instructor internațional pe resuscitare și traumă avansată.

 

Dr. Dacian Juca are atestatul de instructor european pe traumă și pe suport vital avansat resuscitare avansată și nu este la primul eveniment de acest fel. În anul 2022 a participat în calitate de evaluator la World Rescue Challenge, Luxemburg. Este, de asemenea, unul din cei 6 evaluatori din România care pot acorda diplome europene de medicină de urgență și unul dintre organizatorii taberei pentru studenții la medicină MASH, care are loc în Munții Apuseni în prima săptămână din august. În toamnă, dr. Dacian Juca ne va reprezenta cu mândrie la evenimentul World Rescue Challenge 2023, organizat la Lanzarote (Spania).

 

Aceste momente nu sunt doar pentru împărtășirea cunoștințelor între evaluator, participanți, ci și pentru demonstrarea abordărilor, tehnicilor profesioniștilor în fața diferitelor scenarii. Evenimentul a deschis noi oportunități pentru îmbunătățirea medicinei de urgență. Odată cu acest eveniment se recunoaște valoarea si potențialul serviciilor medicale din cadrul SJUBM, deschizându-se și o punte de legătură cu Serviciile Medicale de Urgență din Portugalia.

 

George Alexandru Oros, manager Spitalul Județean de Urgență Baia MareATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here