RECUNOAȘTERE – Creatorul de măști populare Vasile Șușca a devenit al patrulea maramureșean care a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu

0
941
Vasile Șușcă

TEZAUR UMAN VIU. Creatorul de măști populare Vasile Șușca (61 de ani) din comuna Săcel a devenit al patrulea maramureșean care a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu, precedentele distincții onorifice fiind decernate maramureșenilor Valer Burzo din comuna Suciu de Sus – rapsod popular (în anul 2011) -, Nicolae Pițiș din comuna Lăpuș (Lăpușul Românesc) – rapsod popular (în anul 2011) – și Dumitru Tincu Pop din comuna Săpânța – păstrătorul Cimitirului Vesel, pentru “spiritualitate, cruci şi epitafuri” (în anul 2021).

 

Acest titlu este acordat (de regulă, anual, începând din 2010 – în anii 2016, 2017 și 2019 nu s-a acordat) de Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural, condusă de prof. univ. dr. habil. Gabriela Nedelcu-Păsărin – în anul 2022 s-au acordat 15 titluri, festivitatea de decernare având loc marţi, 25 octombrie 2022, la Pitești, ocazie cu care, la Gala Tezaure Umane Vii 2022 au fost celebrați şi premiați de Ministerul Culturii cele 38 de persoane care au obţinut titlul de Tezaure Umane Vii în anii 2020, 2021 (ani în care festivitatea nu s-a desfășurat din cauza restricțiilor generate de pandemie) şi 2022.

 

Programul Tezaure Umane Vii este o iniţiativă a UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial ce vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care creează şi, implicit, păstrează valorile tradiţionale.

 

* Foto: @Vasile Șușcă FB

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here