RECONFIRMARE – Athos, cel mai nordic câine de avalanșă din România, de la Salvamont Borșa, a fost rebrevetat ca și câine de intervenție în avalanșă

2
1195
Nicoară Andreica și Athos

SALVATOR DIN AVALANȘĂ. Una dintre cele 19 unități canine din România acreditate pentru intervențiile de căutare a persoanelor surprinse în avalanșă face parte din Serviciul Public Județean Salvamont Maramureș, respectiv din echipa Salvamont Borșa: câinele Athos (9 ani, rasa Ciobănesc Belgian Malinois) și conductorul său, Nicoară Andreica (este primul și deocamdată singurul echipaj brevetat din județ, din 14 martie 2020). În 2020, cei 19 câini de avalanșă din Romțnia au participat la 33 de misiuni de salvare.

 

Athos, cel mai nordic câine de avalanșă din România, de la Salvamont Borșa, a fost rebrevetat ca și câine de intervenție în avalanșă și în anul 2021 – în fiecare an, unitatea canină trece printr-o examinare (în acest an a fost organizată – de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania, Consiliul Naţional al Serviciilor Salvamont şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş, sub egida Departamentului pentru Situații de Urgență – în perioada 9-11 martie, în masivul Făgăraş), în urma căreia primește (sau nu) brevet/autorizație de intervenție în avanlanșă.

 

O unitate canină de intervenție în avalanșă este formată dintr-un salvator montan și un câine – acesta, pe lângă capacitățile de căutare în zăpadă, trebuie să se deplaseze în tandem cu salvatorul montan atunci când acesta este pe schiuri, să coboare cu el în rapel sau pe tiroliană, să stea pe mijloacele de deplasare motorizate ATV sau snowmobil, să nu fie agresiv etc.

 

* Foto: Câini de avalanșă Salvamont România

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here