RECOMPENSĂ DE PARTID – Vânătorul de funcții publice Dacian Manoliu (PSD Maramureș) numit șef la Protecția Consumatorilor

0
3170
Dacian Manoliu (primul din dreapta)

FUNCȚIE. În ultimele zile ale anului trecut, așa, ca orice înălțare-ntr-o funcție publică de conducere în stil pesedist #ÎndrăzneșteSăCrezi, pe șestache, pe neștiute și neanunțate, vânătorul de funcții publice Dacian Manoliu (PSD Maramureș), zis și “Cinci Etaje” (aveți explicația în scriere), a fost numit șef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Maramureş – fostul OPC.

 

Cronologia pesedizării instituției

 

Din 2010 și până în 2017, la șefia instituției a fost Olivia Ardelean (soția primarului PSD din Tăuții Măgherăuș). După pensionarea acesteia, a fost numită (cu titlu interimar – formularea profesională este comisar șef adjunct delegat), pentru o foarte scurtă perioadă, Mădălina Cardoș (consilierul juridic al instituției), iar din 2018, în funcție (tot cu titlu interimar) a fost numită Anca David.

 

La finalul anului 2018, când oamenii erau preocupați mai mult de brad, vin și sarmale, pesediștii au definitivat strategia prin care urmau să înlocuiască șefii și de la Protecția Consumatorului. David n-a mai așteptat modificarea legislativă (chestiune de zile) și a părăsit instituția. Loc liber, șef nou. Așa că a fost înscăunat ca șef al Protecției Consumatorilor Maramureș Dacian Manoliu (45 de ani).

 

În 21 ianuarie 2019 a intrat în vigoare și schimbarea legislativă, o chichiță, practic, prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a fost reorganizată „ca urmare a fuziunii prin absorbţie a Centrului Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor Larex” – în fine, în Maramureș problema împărțirii funcțiilor către pesediști a fost rezolvată cu câteva zile mai repede, vă ziceam, așa că vă propun să ne concentrăm pe asta.

 

Cine e Manoliu – fișă de cadre

 

Dacian Nicolae Felix Manoliu, născut la 8 noiembrie 1973, este absolvent al Facultății de Mine din cadrul Universității de Nord Baia Mare (1994-2000), al Facultății de Științe Economice din cadrul Universității de Vest Timișoara (2000-2004) și al studiilor de masterat în Management din cadrul Universității „Vasile Goldiș” Arad (2004-2005).

 

A intrat în afaceri cu un sereleu care îi purta numele (Manoliu SRL). În ultima perioadă a fost directorul firmei familiei, A&G Brothers SRL, care a funcționat de regulă fără niciun angajat și prin care susține că face consultanță (în 2016, firma a avut un profit raportat de patru ori mai mare decât cifra de afaceri, iar în 2017, a raportat un profit anual de vreo 19.000 de euro).

 

A intrat în politică la PD (condus pe vremea aceea de Mircea Man). Este unul dintre cotizanții de partid în campaniile electorale în schimbul unui loc pe lista de consilieri locali. Niciodată nu fost, însă, pe un loc eligibil, dar a reușit de două ori, prin jocul împrejurărilor, să acceadă în forul deliberativ al municipiului Baia Mare.

 

Funcțiile politice

 

Primul mandat de consilier local a fost din partea PD, în perioada 2000-2004, când l-a înlocuit în Consiliul Local Baia Mare chiar preşedintele PD Maramureş, Mircea Man, care a candidat la alegerile parlamentare și a fost ales deputat. Așa a devenit Manoliu, la 26 de ani, unul dintre cei mai tineri consilieri municipali.

 

Al doilea mandat de consilier local l-a obținut din partea PSD, în 31 martie 2011, timp de un an (în 2012 au fost din nou alegeri locale). Ca și prima dată, Manoliu a beneficiat de retrageri benevole și forțate de pe lista consilierilor PSD. Atunci, a luat locul eliberat de viceprimarul PSD Mircea Dolha, exclus din partid în ianuarie 2011 de președintele social-democraților de la acea vreme, Mircea Ursache, în urma unui conflict deschis.

 

Inițial, Ursache i-a cerut lui Manoliu, prin conducerea filialei municipale, să se retragă de pe lista de supleanți pentru a o trimite în Consiliul Local pe Rodica Boroș. Motivația era că Manoliu „are probleme cu legea”, ceea ce îi cauzează o proastă imagine în presa locală. Manolache nu a cedat (deși i s-a promis un post de consilier la Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș – pe care l-a acceptat mai târziu), a scos din cont „argumentele” pentru a-și îmbuna șefii politici și a promis că rezolvă problemele cu presa. A fost momentul în care a plătit publicitate mai peste tot în presa maramureșeană și apoi i-a raportat lui Ursache că totul s-a rezolvat.

 

Președintele PSD Maramureș și-a schimbat discursul cu 90 de grade și l-a trimis în CL Baia Mare pentru validare („Manoliu Dacian avea nişte probleme de imagine, dar a anunţat că nu are nici un dosar penal şi a spus că şi-a rezolvat şi problemele cu presa, deci nu mai există nici un impediment să nu fie desemnat în funcţia de consilier local. Acum, dacă are un dosar pe rol sau nu are… Până la o sentinţă definitivă funcţionează prezumţia de nevinovăţie”).

 

„Problemele de imagine” ale lui Manoliu se referă la faptul că acesta a fost cercetat de procurorii DNA pentru o construcţie ridicată ilegal în timpul primului său mandat de consilier local.

 

Implicat în șușanale politice

 

În vara anului 2010, când președintele PSD Baia Mare, Mircea Dolha, viza îndepărtarea de conducerea filialei județene a lui Mircea Ursache, acesta a organizat o conferință municipală de alegeri la filiala municipală. Ursache l-a pus să candideze pe Manoliu. Rezultatul: Dolha a fost reales, ca pe vremea Plenarelor, aproape în unanimitate (303 din 307 voturi). Manoliu… patru voturi (el și încă trei).

 

După mișcarea strategică a lui Dolha, tot Manoliu a fost desemnat de Ursache „pumnal” politic. Pe repede înainte, pentru că deja pierdem prea mult timp cu acest personaj fad, Manoliu a contestat alegerile, Dolha, care era și viceprimar la acel moment, a dat-o afară pe soția lui Manoliu din Primărie, Manoliu (care și-a văzut interesul apropiat înaintea promisiunilor lui Ursache) și-a retras contestația (vorbind la acea vreme că a fost șantajat de Dolha) și Dolha a reangajat-o pe soția lui Manoliu în Primărie. End of story.

 

Manoliu a fost mereu văzut de vechea gardă din PSD ca un băiat care execută cu abnegație dirty job-urile politice în schimbul unor recompense în funcții publice (mai mari sau mai mici, de regulă e prostit cu funcții mai mici, veți vedea). Un economist, după cum se recomandă, căruia îi place să fie bugetar. Valență importantă.

 

În 2016, Manoliu a mai fost împins o dată la candidatura pentru funcția de președinte al organizației județene, împotriva interimarului Florin Tătaru. A luat vreo 10% din voturi, ca un veșnic perdant.

 

Marele deziderat: deconcentratele

 

Manoliu a recunoscut public, după epuizarea restului de un an de mandat de consilier local din 2012, că își dorește o funcție în instituțiile deconcentrate. A executat cotizarea electorală din timpul alegerilor și în vară, când PSD și PNL și-au împărțit frățește, în numele USL, funcțiile de șefi ai deconcentratelor, Manoliu a apărut pe lista scurtă ca șef la… Direcția Judeţeană pentru Accize și Operațiuni Vamale Maramureș.

 

N-a fost să fie, însă PSD l-a rezolvat la Primăria Baia Mare, unde a fost timp de doi ani (2013-2014) inspector asistent, ca și soția sa. În 2014, numele lui Manoliu a apărut pe lista scurtă ca înlocuitor al lui Ioan Podar, care a fost suspendat de la șefia Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș. N-a ajuns pe acolo, dar PSD a avut grijă de el în continuare.

 

În perioada 2015-2016 a fost repartizat consilier la Agenția de Protecție a Mediului (APM) Maramureș, condusă atunci de pesedistul Alexandru Cosma, actualul subprefect.

 

În fine, la sfârșitul lui 2018, Manoliu își vede visul împlinit: să fie și el director undeva. Oriunde, doar să fie o instituție publică (în cazul de față, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş). Leafă babană de bugetar, facilități… cât despre competențe, să fim serioși: ăsta-i bun și la Vamă și la Ape și la Mediu și la Protecția Consumatorului? Oriunde?

 

Problema lui Manoliu „Cinci Etaje”

 

În timpul primului mandat de consilier local, Dacian Manoliu, ca orice politruc care crede că dacă a investit să ajungă într-o demnitate publică trebuie să-și scoată pârleala rapid, și-a făcut rost de un apartament din fondul de locuințe repartizat tinerilor, dar, cel mai important, și-a edificat un spațiu comercial (P+2), la intersecția Bulevardului Traian cu strada Cosmonauților (fostul Economat, doar denumit așa, pentru că nu era decât un alt magazin). Era consilier local, toți își votau afacerile, deci el de ce nu?

 

Bine, l-a făcut mai mare decât a primit aprobare, dar nimeni n-a zis nimic, doar el era ditamai consilierul. Apoi, cere aprobare să-și facă o mansardă. I se dă. Își face P+5. Ceee? Bine, nu i se întâmplă nimic, până subiectul intră în atenția presei. De nevoie, Primăria îl amendează modic, cu 3.000 de lei. Amenda minimă. Și îl pune în legalitate. Aici se termină și povestea asta și scrierea și tot…

 

Manoliu Dacian (PSD Maramureș) șef la Protecția Consumatorilor Maramureș… te doare păru’! Doar atât pot ăștia?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here