REACȚIE – Monument istoric lăsat în paragină pentru interesele speculanților imobiliari

1
4532

LUPTA PENTRU SALVAREA UNUI MONUMENT. Orice administrație sănătoasă la cap încearcă să-și salveze clădirile monument istoric, dar în Baia Mare se întâmplă fix pe dos. Primarul a propus pentru următoarea ședință de Consiliu local, din 12 aprilie, neexercitarea dreptului de preemţiune pentru monumentul istoric “Fostul palat episcopal” de pe strada Vasile Lucaciu.

 

Asta înseamnă că Primăria renunță la prioritatea pe care o are, de a cumpăra clădirea, scoasă la licitație de lichidatorul judiciar, motivând că “aceste spații sunt într-o stare tehnică precară cu periocol de autodemolare, acoperișul și o parte a fațadei sunt surpate, transformarea lor în spații ale administrației publice nu ar justifica eforturile bugetare suplimentare”.

 

Chermeze pe bani publici se pot face, bani pentru artificii și luminițe sunt, fonduri pentru decorațiuni de Paște și Crăciun avem. Doar pentru monumentele istorice nu se găsesc resurse. Fostul Palat Episcopal  ar putea fi achiziționat și reabilitat cu fonduri europene, prin liniile de finanțare deschise prin Programul Regional Nord-Vest și introdus în circuitul turistic ca muzeu.

 

Din păcate, aici nu e vorba doar de nepăsare și indolență. Sunt și interese imobiliare la mijloc. Monumentul istoric cuprinde 3 numere cadastrale, terenul clădirii, precum și terenurile din jur. Prin aceste propuneri din Consiliul local se încearcă separarea monumentului și valorificarea terenului aferent clădirii, respectiv curtea interioară. Aceste lucruri sunt la limita legalității și nu se pot face fără acordul Direcției Județene de Cultură.

 

USR se va lupta pentru salvarea Monumentului istoric “Fostul Palat Episcopal”. Consilierii locali vor vota împotriva neexercitării dreptului de preemţiune și vor propune achiziționarea clădirii de către Primăria Baia Mare și reabilitarea acesteia.

 

Biroul parlamentar al deputatului USR Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here