REACȚIE – 136 de milioane de lei alocați de Guvern pentru managementul deșeurilor în Maramureș: “Zetea a promis multe, dar nu a făcut mai nimic”

0
951

ADVERTORIAL POLITIC. Depozitul de deșeuri de la Fărcașa, unul dintre proiectele eșuate al mandatului președintelui Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Zetea, va fi salvat de către Guvern. În ultima ședință de Guvern s-a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care au fost alocate  din bugetul de stat peste 136 de milioane de lei pentru finalizarea proiectului.

 

Guvernul a luat în calcul faptul că exista un risc foarte mare de nefinalizare a proiectului, din cauza proastei gestionări, fapt ce ar fi determinat Comisia Europeană să ceară returnarea tuturor banilor cheltuiți din fonduri europene pentru acest obiectiv.

 

Prin Ordonanța de Urgență, depozitul de deșeuri din Maramureș a primit cea mai mare alocare din partea Guvernului PNL, peste 136 de milioane de lei, pe lista adoptată în ședința executivului fiind alte opt proiecte aflate în situații similare. Suma totală pusă la dispoziție de către Guvern, din bugetul de stat, este de peste 350 de milioane de lei. Banii vor fi dați prin intermediul Ministerului Fondurilor Europene.

 

A spus că-l termină în 6 luni, dar nu e gata nici după 4 ani!

 

Depozitul de la deșeuri de la Fărcașa a fost vizitat recent de către ministrul Mediului, Costel Alexe, care a constatat la fața locului că modul în care autoritățile județene gestionează acest domeniu reprezintă o bătaie de joc incredibilă la adresa maramureșenilor.

 

Principalul responsabil pentru eșecul acestui proiect este președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea. În 2016, când a câștigat președinția Consiliului Județean, a anunțat că în 6 luni depozitul de deșeuri va fi funcțional. Au trecut 4 ani și depozitul tot nu este finalizat.

 

Președintele PNL Maramureș, Ionel Bogdan, a taxat proasta gestionare a acestui proiect de către conducerea CJ Maramureș: ,,Nu putem lăsa ca maramureșenii să sufere din cauza incompetenței PSD. Județul Maramureș are mare nevoie de un sistem integrat pentru deșeuri, este un proiect în care s-a investit mult până în prezent și de aceea, în urma unei analize serioase la nivelul guvernului, am decis să alocăm o sumă importantă pentru acest proiect, peste 136 de milioane de lei.

 

Cu siguranță maramureșenii vor taxa proasta gestionare a acestui proiect de către Gabriel Zetea, care  a promis multe, dar nu a făcut mai nimic. Acum, noi am alocat banii necesari finalizării proiectului pentru că există și riscul ca cei de la Comisia Europeană să ne ceară toți banii cheltuiți până acum cu acest proiect.

 

Sper ca domnul Zetea și echipa de conducere din CJ să se concentreze pe acest proiect și să îl finalizeze. Nu mai au nicio scuză, am alocat toți banii necesari, iar  CJ Maramureș va putea chiar recupera sume cheltuite din bugetul local pentru acest proiect. Vom veghea însă și la modul în care sunt cheltuiți banii publici pentru depozitul de deșeuri de la Fărcașa, deoarece vorbim de banii românilor și de nevoia de a finaliza în cele mai bune condiții un proiect de care maramureșenii au mare nevoie.”

 

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Călin Bota, președinte PNL Baia Mare, banii pentru finalizarea proiectului vin exclusiv de la bugetul de stat. ,,Gabriel Zetea nu mai poate spune că Guvernul PNL nu sprijină județul Maramureș. Prin această Ordonanță de Urgență, județul Maramureș primește peste 136 de milioane de lei pentru a finaliza un proiect pe care Gabriel Zetea a demonstrat că nu are capacitatea de a-l duce la bun sfârșit. Este un ajutor direct pentru maramureșeni, deoarece banii vin din bugetul de stat, prin Ministerul Fondurilor Europene, și mă bucur că reușim să reparăm lucrurile stricate de PSD în județ.”

 

Investiția de la Fărcașa, începută în anul 2010, are termenul de finalizare depășit cu 5 ani și a fost un sac fără fund al pompării de bani europeni, costurile urcând de la 50 de milioane de euro la circa 70 de milioane de euro, iar cu această alocare de noi resurse ajunge la 100 de milioane de euro.

 

Biroul de presă PNL Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here