REACȚIA INDIFERENȚEI ȘI NEPUTINȚEI – În Maramureș, sub 2% din suprafața totală agricolă este înregistrată ca fiind ecologică

0
389

FAPT ȘI CAUZĂ. În anul 2020, în Maramureș 432 de fermieri din județ s-au înscris în agricultura ecologică. Dintre aceștia, cei mai mulți (409) sunt producători. De asemenea, au fost înscriși în Sistemul Național de Agricultură Ecologică (SIAE) ca operatori ecologici (prestând activități agricole ecologice, sau realizând ori comercializând produse agricole ecologice) 11 procesatori, 7 comercianți, 2 culegători de floră spontană, 2 importatori și 1 exportator.

 

La finalul anului trecut, în Maramureș era înregistrată în Sistemul Național de Agricultură Ecologică o suprafață totală de doar 5.027 hectare și există doar două grupuri de producători (unul în domeniul legume-fructe și unul în domeniul vegetal-zootehnic), în contextul în care suprafața agricolă a Maramureșului este de circa 300.000 hectare (anul trecut s-au solicitat subvenții pentru circa jumătate din această surafață, respectiv 149.284,11 hectare).

 

Practic, doar 1,67% din suprafața agricolă totală este înregistrată ca fiind teren pe care se practică agricultură ecologică, deși, în special din cauza sărăciei, pe cea mai mare parte a suprafeței se fac lucrări tradiționale, în multe locuri încă arându-se cu calul și folosindu-se îngrășăminte naturale. Principalele cauze pentru care o suprafață atât de redusă din fondul agricol total al județului este inclusă ca fiind ecologică (atestat care poate aduce beneficii semnificative proprietarilor) constau în lipsa de informare reală, de interes și de… capacitate de a-și întocmi dosarele de solicitare a înscrierii în Registrul național.

 

* Foto generică: @peasantartcraft.com

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here