RĂZBOI – Maramureș, tabără de primire pentru refugiații din Ucraina: ucrainenii intrați în țară pe la Sighetu Marmației nu s-au declarat refugiați de război, ci… turiști

0
3987

RUSIA, ATAC ARMAT ÎMPOTRIVA UCRAINEI. În urma evenimentelor din această dimineață, când Rusia a lansat o invazie armată pe scară largă (terestră, aeriană şi navală) împotriva Ucrainei, declanșând cel mai mare atac armat al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial, au intrat în alertă toate statele din vecinătate (și nu numai).

 

În România, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunţat că „au fost activate puncte de primire pentru refugiaţi în judeţe de graniţă cu Ucraina”, implicit și Maramureș, adăugând că până în acest moment nu s-a observat „un flux important”.

 

În Maramureș a fost pregătită o tabără cu 30 de corturi de câte 25 mp care pot adăposti circa 200 de refugiați și încă 3 corturi de câte 75 mp pregătite ca locuri pentru servit masa. De asemenea, au fost identificate mai multe locuri unde, în caz de necesitate, pot fi amplasate alte tabere similare.

 

Oficialii maramureșeni au precizat, pentru 2mnews, că ucrainenii intrați în țară pe la PTF Sighetu Marmației au intrat cu pașaport turistic, declarând că au venit în scop turistic în România. Nu s-au declarat refugiați de război, implicit în acest moment în Maramureș nu există niciun refugiat.

 

Oficiali români au precizat că dacă va fi cazul se va solicita și se va primi şi sprijinul unor ţări din Uniunea Europeană, dar că trupele care sunt în România în acest moment (respectiv armata SUA) au specialişti în gestiunea fluxurilor de refugiaţi.

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat că, până acum, 30 de cetățeni români au contactat ministerul român pentru informații legate de situaţia din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a părăsi acest stat. Atât președintele României, cât și premierul și ministrul Apărării au dat asigurări că nu există semne ale unui posibil conflict în ţara noastră.

 

* Foto: @Skynews, @Reuters

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here